Στην λίστα των λειτουργικών τροφίμων συμπεριλαμβάνεται και το ψωμί

Λειτουργικά τρόφιμα είναι εκείνα που αποδεδειγμένα, η τακτική κατανάλωση τους, συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας, ευεργετώντας μία ή περισσότερες δράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ή/και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας ασθένειας.

Στην κατηγορία αυτή είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τρόφιμα όπως οι μαργαρίνες, ορισμένα γαλακτοκομικά ή δημητριακά. Η προσθήκη φυτοσυστατικών για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, βιταμίνης D για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και η προσθήκη βιταμινών και μετάλλων για την βελτίωση του επιπέδου θρέψης συνολικά, ήταν τα πιο συχνά και συνηθισμένα.

Σύμφωνα όμως με έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διατροφικής Ενημέρωσης (EUFIC), ο αυξημένος πια αριθμός εμπλουτισμένων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή αγορά, θα έπρεπε να έχει μηδενίσει τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Ερευνητικά όμως αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη ορισμένων μικροστοιχείων θεωρείται ακόμα κρίσιμη. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου προτείνει την δράση σε δύο άξονες: Την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών με επιλογή περισσότερο θρεπτικών τροφίμων ενώ παράλληλα οι εταιρίες τροφίμων να εμπλουτίζουν τα τρόφιμα με μικροστοιχεία που αποδεδειγμένα λείπουν από κάθε πληθυσμό.  

Μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  (ΠΑΜΕΔΥ – Πανελλήνια Μελέτη Διατροφής και Υγείας) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή του σύγχρονου Έλληνα υπολείπεται σημαντικά σε βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. 

Με βάση τα εν λόγω δεδομένα, η βιομηχανία τροφίμων οδηγήθηκε στην παραγωγή τροφίμου εμπλουτισμένου με τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Το τρόφιμο που επέλεξε να τα προσθέσει είναι το ψωμί, ένα τρόφιμο που υπάρχει στην καθημερινή διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Στην ποσότητα 100 γραμμαρίων, το εμπλουτισμένο ψωμί καλύπτει το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη D, ασβέστιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Αποτελεί μία ασφαλή και καθημερινή λύση στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών  που αποδεδειγμένα πάσχει ο ελληνικός πληθυσμός. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά και από τα δύο φύλα, καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Για παράδειγμα σε εφήβους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, μπορεί να προσθέσει περισσότερο σίδηρο και σε παιδιά περισσότερο ασβέστιο. Αντίστοιχα, σε γυναίκες που μπορεί να προχωρήσουν σε μία εγκυμοσύνη, προσφέρει περισσότερο φυλλικό οξύ που προστατεύει το έμβρυο από ανεπιθύμητες καταστάσεις. Σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης  ηλικίας, προσφέρει συνδυαστικά βιταμίνη D και ασβέστιο για την αυξημένη απορρόφηση του κ.α.