Βρεφική διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εισαγωγή στις στερεές τροφές

Στερεές τροφές: γιατί πρέπει να γίνει η μετάβαση την κατάλληλη περίοδο

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, έρχεται η περίοδος που πρέπει να περάσουν από το γάλα στις στερεές τροφές. Συχνά η διαδικασία αποτελεί μία αναστάτωση για τα ίδια αλλά και τη μητέρα. Είναι όμως καθοριστικής σημασίας για την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και την ανάπτυξη και διαμόρφωση τους. Τα πρώτα και σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστούν είναι ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Οι ανάγκες για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, καλύπτονται από τις αποθήκες που δημιουργούν κατά την διάρκεια της κύησης. Η πρόσληψη από το γάλα είναι πολύ μικρή. Καθώς όμως μεγαλώνουν, οι αποθήκες εξαντλούνται και η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι απαραίτητη.

Η είσοδος στις στερεές τροφές, βοηθάει το βρέφος να μάθει να τρώει και να γνωρίσει νέες γεύσεις. Θα το βοηθήσει επίσης να διαμορφώσει τα δόντια και το στόμα του αλλά και να αναπτύξει ικανότητες που θα το βοηθήσουν στην ομιλία του αργότερα.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να δοκιμάσετε τις στερεές τροφές

Ιδανικά πρέπει να το κάνετε όταν το μωρό είναι χαλαρό και χαρούμενο. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα και μετά από ένα γεύμα γάλακτος. Θα επιθυμεί και πάλι να δοκιμάσει νέες γεύσεις.

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών;

Τις πρώτες ημέρες ξεκινάτε με 1-2 κουταλιές της σούπας, μία φορά την ημέρα. Μείνετε σε αυτήν την ποσότητα για τις πρώτες ημέρες. Στη συνέχεια μπορείτε να αυξάνετε την ποσότητα ανάλογα με την όρεξη του μωρού. Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, το παιδί σας θα πρέπει να έχει 3 μικρά γεύματα στερεάς τροφής κάθε ημέρα και επιπλέον το γάλα.

Η σωστή υφή της τροφής για τα πρώτα γεύματα.

Όταν αποφασίσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να δοκιμάσει στερεές τροφές, τότε οι πρώτες δοκιμές θα πρέπει να γίνουν με πολύ μαλακές και άριστα λιωμένες τροφές. Μπορεί να είναι και λίγο περισσότερο αραιές. Καθώς συνηθίζει, θα μπορείτε να έχετε πιο πηχτό πολτό τροφών και σταδιακά να αφήνετε πολύ μικρά κομματάκια. Φυσικά, οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνονται σταδιακά και αργά.

Περίπου στην ηλικία των 12 μηνών, θα πρέπει το μωρό να μπορεί να φάει ότι τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια στο σπίτι. Απλά θα πρέπει να το κόβετε σε μικρά ή μικρότερα κομματάκια.

Τροφές που πρέπει να προτιμάτε

Τα φρούτα και τα λαχανικά

Για τις πρώτες ημέρες, ο πολτός φρούτων είναι μία πολύ καλή επιλογή λόγω της γεύσης. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φρούτο ή συνδυασμό. Να προτιμάτε φρούτα εποχής. Η επιλογή βιολογικών φρούτων είναι πάντα προτιμότερη, αφού περιορίζει την πιθανότητα ύπαρξης φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών. Επόμενη επιλογή μπορεί να είναι η χρήση βραστών λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα τρόφιμα με τη μικρότερη πιθανότητα πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων.

Πρωτεΐνη και σίδηρος

Η χρήση ζωικών τροφίμων, δεν πρέπει να καθυστερήσει, αφού είναι οι βασικοί πάροχοι σιδήρου, που είναι απαραίτητος για τις ηλικίες αυτές. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρή ποσότητα λιωμένου καλοβρασμένου αυγού. Μην επιλέξετε ωμό ή μελάτο. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε λίγο κρέας στην κατσαρόλα που βράζετε λαχανικά. Το τελευταίο ζωικό τρόφιμο που θα προσθέσετε είναι το ψάρι.

Στην κατσαρόλα επίσης μπορείτε να προσθέτετε και φυτικές πηγές πρωτεϊνών και σιδήρου όπως τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

Εύκολες και θρεπτικές λύσεις για τα βρεφικά ή παιδικά σνάκ

Επειδή η ζωή «τρέχει» και εσείς χρειάζεστε κάτι γρήγορο και θρεπτικό για το παιδάκι σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Πουρές φρούτων τα τελευταία χρόνια υπάρχει στα ράφια των σούπερ μάρκετ έγκριτα προϊόντα που παρασκευάζονται από συμβατικά ή βιολογικά φρούτα, δεν περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Έχουν πρακτική συσκευασία είτε σε βαζάκι είτε σε μορφή pouch με ειδικό στόμιο, ώστε τα παιδιά να καταναλώνουν το προϊόν απευθείας από τη συσκευασία αλλά και για την απόλυτη συντήρηση των θρεπτικών συστατικών. Μπορείτε να το έχετε στην τσάντα σας ή του παιδιού σας, χωρίς κανένα πρόβλημα ή κίνδυνο.
  • Προϊόντα όπως οι Βιολογικές μπουκίτσες δημητριακών ψημένες σε φούρνο, φυσικά χωρίς ζάχαρη, αλάτι, συντηρητικά και χρωστικές. Από βιολογικά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά από επιλεγμένες βιολογικές καλλιέργειες για βρέφη. Είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα μικρά χεράκια του παιδιού αλλά και τα ευαίσθητα ούλα. Λιώνουν εύκολα στο στόμα, έχουν χαμηλές θερμίδες και μπορούν να καταναλωθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.