Συμβουλές παιδικής διατροφής

Ελένη Κουή

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

 

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα την σημασία ενός καλού πρωινού πριν τα παιδιά φύγουν για το σχολείο. Εφόσον λοιπόν η μέρα ξεκινάει σωστά θα πρέπει να συνεχίζει και με τα σωστά γεύματα στο σχολείο.

 

Αρχικά να πούμε ότι το παιδί που έχει καταναλώσει πρωινό και θα επιστρέψει στο σπίτι για μεσημεριανό μεταξύ 1-2μμ χρειάζεται μόνο ένα μικρογέυμα στο σχολείο και νερό, εκεί περίπου στο πρώτο με δεύτερο διάλειμμα. Εξηγούμε στο παιδί ότι δεν είναι απαραίτητο να τρώει κάθε φορά που χτυπάει το κουδούνι! Για τα παιδιά που παραμένουν στο ολοήμερο σχολείο ή που επιστρέφουν σπίτι μετά τις 3μμ τότε επιβάλλεται να έχουν μαζί τους και ένα ελαφρύ γεύμα για μεσημεριανό με ποικιλία από πρωτείνη, άμυλο, λαχανικά και φρούτο. Καλό είναι να μην προτιμάμε έτοιμους χυμούς για να καλύψουμε τα υγρά τις ώρες του σχολείου.

 

Ένα υγειεινό σνακ στη σχολική τσάντα είναι το επιθυμητό και συνήθως κρατάει  το παιδί μακριά από τις ανθυγιεινές επιλογές του κυλικείου. Προσοχή όμως το υγειινό δεν χρειάζεται να σημαίνει και βαρετό! Σε συμφωνία με το παιδί βρείτε εναλλακτικές για το σνακ του σχολείου όπως τόστ, αραβική πίτα, κουλούρι σησαμένιο σκέτο ή γεμιστό, κριτσίνια με τυρί, μπάρες δημητριακών ακόμα και σπιτικές, μικρά σταφιδόψωμα, φρούτα, ρυζογκοφρέτες, ξηρούς καρπούς. Αν υπάρχει ποικιλία στην τσάντα του τότε θα έιναι λιγότερο επιθυμητές οι επιλογές του κυλικείου. Μερικοί γονείς αποφασίζουν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς χρήματα για να μη τρώνε ανθυγιεινά. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή λύση και να υπάρχει μια συμφωνία με το παιδί ότι μόνο μια φορά την εβδομάδα μπορεί να διαλέξει κάτι από το κυλικείο.

 

Επίσης να τονίσουμε ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ελέγξουμε τι προσφέρει το κυλικείο ή τι θα φέρουν τα άλλα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο. Η διατροφική εκπαίδευση του παιδιού ξεκινάει μέσα στο σπίτι και αφορά όλη την οικογένεια. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στο παιδί γιατί πρέπει να τρώμε πιο συχνά υγιεινά. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σίγουρα το παιδί μεγαλώνοντας θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για φαγητό εκτός σπιτιού. Τις οποίες μπορεί να απολαύσει αλλά όχι να ιυοθετήσει σαν συνήθειες! Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την μίμηση! Αν το περιβάλλον του σπιτιού ακολουθεί μια σωστή διατροφή τότε δεν θα ανυσηχήσουμε για το τι συμβαίνει εκτός.