Οι άνθρωποι γίνονται χορτοφάγοι για διάφορους λόγους, όπως την βελτίωση της υγείας τους, για θρησκευτικούς λόγους, λόγω ευαισθησίας και ενδιαφέροντος για την συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σήμερα παρατηρούμε μία στροφή προς τα οφέλη που έχει ένας χορτοφάγος για την υγεία και το βιοτικό του επίπεδο. Μπορεί οι αλλαγές να μην γίνονται απότομα και οι περισσότεροι υποψήφιοι χορτοφάγοι να αποκλείουν σταδιακά τα διάφορα ζωικά προϊόντα από την διατροφή τους, είναι συνήθως όμως άνθρωποι με προσανατολισμό την βελτίωση της υγείας τους και την ενίσχυση της ευζωίας.
Σε όλη την διαδρομή, για την οποία όλοι οι υποψήφιοι χορτοφάγοι νιώθουν περήφανοι και είναι χαρούμενοι που διανύουν, πρέπει να εστιάζουν περισσότερο στις διατροφικές επιλογές παρά στους αποκλεισμούς. Τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και το ταχίνι.
Το προφίλ ενός διαιτολογίου που περιέχει τα παραπάνω τρόφιμα ταιριάζει με τους κανόνες της Μεσογειακής διατροφής που είναι πλούσια σε φυτικά προϊόντα με πολλές φυτικές ίνες και σχετίζεται με την μακροβιότητα και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης όλων των χρόνιων νόσων.
Πάρτε την βοήθεια της σόγιας
Πρώτος στόχος όλων των υποψήφιων χορτοφάγων πρέπει να είναι η κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνη. Η επάρκεια της, καθορίζει το επίπεδο θρέψης του ατόμου, την αύξηση ή συντήρηση του μυϊκού ιστού αλλά και τον έλεγχο του βάρους, αφού παίζει καθοριστικό ρόλο στον βαθμό κορεσμού και πληρότητας.
Βασικοί πάροχοι πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης είναι τα όσπρια. Όλα τα όσπρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και με υψηλό βιολογικό σκορ που σημαίνει ότι περιέχουν τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα. Στην κορυφή βρίσκεται η σόγια η οποία έχει και πολλούς τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή διατροφή. Μία κούπα καρπών σόγιας περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ για τα υπόλοιπα όσπρια, κυμαίνεται από 13-18 γραμμάρια. Η σόγια είναι πιο εύπεπτη και μαζί με την πρωτεΐνη προσφέρει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά.
Η τακτική κατανάλωση σόγιας έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει συσχετισθεί με
- την μακροβιότητα,
- την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και κυρίως των εξάψεων
- την πρόληψη εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου
- την πρόληψη απώλειας της οστικής μάζας και
- την μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους
Η πρωτεΐνη σόγιας χρησιμοποιείται και σε τρόφιμα όπως τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος που μπορείτε να επιλέξετε για την ευκολία αλλά και την εξαιρετική γεύση. Είναι συνήθως τρόφιμα που μιμούνται την υφή, την γεύση και την θρεπτικότητα του κρέατος. Συνήθως είναι σε μορφή Burger και περιέχουν μόνο φυτικής προέλευσης συστατικά.
Στο διαθρεπτικό τους προφίλ, συγκριτικά με το κρέας, θα παρατηρήσετε ότι περιέχουν πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες.
Επιλέξτε φυτικά εναλλακτικά κρέατος σε μορφή burger, nuggets, σνίτσελ ή vegan balls αλλά φροντίστε να συγκρίνετε ετικέτες τροφίμων και να επιλέγετε εκείνα που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως η σόγια, ενώ παράλληλα έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, τη μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και δεν περιέχουν ζάχαρη, συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης.