Πως η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μαλλιών μας

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΓΙΑ

Διατροφολόγος –Διαιτολόγος

Master practitioner in Eating Disorders & Obesity

 Η υγεία των μαλλιών μας επηρεάζεται από μια  σειρά από διαφορετικούς  παράγοντες  που έχουν ως αποτέλεσμα την τριχόπτωση, τα θαμπά και αδύναμα μαλλιά.  Οι παράγοντες αυτοί είναι γενετικοί αλλά και περιβαλλοντικοί, σχετίζονται με  ασθένειες ,  συναισθηματικό stress, ορμονικές διαταραχές,  αλλά και με διατροφικές  ελλείψεις.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η  δίαιτα μπορεί να επηρεάσει  την υγεία των μαλλιών μας. Η απάντηση είναι  ότι  δεν υπάρχουν  αρκετά  επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την υγεία των μαλλιών με την διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν   αναφορές  σχετικά με την  επίδραση της διατροφής  στην υγεία των μαλλιών.  Οι μελέτες αυτές εστιάζουν στις συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η χαμηλή  πρωτεϊνική  πρόσληψη, (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι), οι διατροφικές  διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία, αδιφαγική διαταραχή )   και ο υποσιτισμός.

 

Πρωτεϊνική ανεπάρκεια

Το βασικό δομικό  συστατικών  των μαλλιών είναι η πρωτεΐνη. Μια  δίαιτα   χαμηλή     σε πρωτεΐνη   θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση, την ανάπτυξη και την αντοχή των μαλλιών. Σε άτομα  που δεν λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μέσω της δίαιτάς τους (π.χ. φτωχές δίαιτες) επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των νέων τριχών. Βεβαίως,  πρωτεΐνες δεν λαμβάνουμε μόνο από το κρέας, αλλά και από τα αυγά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε μικρότερο βαθμό από τα σιτηρά και τα λαχανικά.

 

Έλλειψη σιδήρου  

Ο σίδηρος συμμετέχει ενεργά στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και απώλεια μαλλιών. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα καρύδια, τα φασόλια,  τα αποξηραμένα σύκα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι μερικές  τροφές  πλούσιες  σε σίδηρο. Για  βέλτιστη απορρόφηση  προτείνεται ο συνδυασμός τους με τροφές πλούσιες  σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή , οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες και  τα ακτινίδια .

 

Έλλειψη ψευδαργύρου 

 

Ο ψευδάργυρος  είναι ένα μέταλλο, το οποίο αποτελεί βασική δομική μονάδα της κερατίνης (βασικό συστατικό της τρίχας). Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσουν σε  τριχόπτωση και αργή ανάπτυξη της τρίχας. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα στρείδια, τα μύδια, το  συκώτι, το άπαχο βοδινό, τα δημητριακά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (το σκούρο κρέας), οι  φακές, το άπαχο γιαούρτι, τα  φασόλια, οι   ηλιόσποροι.

 

Εν κατακλείδι, οι δίαιτες που αποσκοπούν στη “γρήγορη” απώλεια βάρους με    στόχο τον  περιορισμό βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως των υδατανθράκων ή των λιπιδίων έχουν ως αποτέλεσμα την  εξάντληση του οργανισμού και την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων εξασθένησης του οργανισμού,  όπως η  απώλεια τριχωτού από την κεφαλή.    Ένα  ισορροπημένο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του κάθε ανθρώπινου  σώματος είναι η καλύτερη συνταγή για υγιή μαλλιά.