Ο σπουδαίος ρόλος των ω-3 στην εγκυμοσύνη

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital

 

Η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Τα ω-3 έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία της μέλλουσας μητέρας αλλά και στο έμβρυο.

Τα  ω-3 λιπαρά οξέα δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η λήψη τους μέσω της διατροφής. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, πέστροφα, φρέσκος μπακαλιάρος), τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους (σημαντική διαιτητική πηγή είναι ο λιναρόσπορος), αλλά και στα έλαιά τους. Η τυπική δυτικού τύπου διατροφή είναι συχνά ελλιπής σε ω-3 λιπαρά οξέα και ιδίως σε DHA. Τα θαλασσινά έχουν σημαντική περιεκτικότητα σε ω – 3 λιπαρά οξέα αλλά επειδή κάποια μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες  υδραργύρου, καλό είναι να  καταναλώνονται με μέτρο τη διάρκεια της κύησης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί είτε να καλυφθεί από τη διατροφή είτε μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων.

 

ΩΜΕΓΑ3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, ΩΦΕΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ

 Η συμπληρωματική λήψη ω- 3 λιπαρών οξέων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρέχει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξη του βρέφους αλλά και στην μητέρα.

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ω-3 (DHA) στην εγκυμοσύνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην όραση του βρέφους.

Επιπρόσθετα, μελέτες με συμπληρωματική χορήγηση ω-3 με DHA κατά την κύηση και το θηλασμό αναφέρουν αυξημένη περίμετρο του κεφαλιού στα  νεογέννητα.

Μια άλλη μελέτη δείχνει  ότι οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν αυξημένα επίπεδα DHA στο αίμα, παρατηρήθηκε ότι τα μωρά τους εκδήλωναν καλύτερη ποιότητα στον ύπνο.

Το τελευταίο μαζί και με άλλα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ικανοποιητικές λήψεις DHA στην εγκυμοσύνη παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους. Στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και πριν τη σύλληψη, επαρκής χορήγηση  ω-3 συνδέεται με καλύτερη ανάπτυξη του εμβρύου και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πρόωρου τοκετού.

Τα  ω-3 όμως είναι σημαντικά ακόμη και για την ίδια τη μητέρα. Μελέτες δείχνουν να βοηθούν στην καλή σωματική, αλλά και ψυχική, υγεία της μητέρας. Η κατάθλιψη που δημιουργείται σε πολλές γυναίκες μετά τη γέννα φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων.