Ανήκεις και εσύ στα άτομα που απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους;
Σε πρόσφατη δημοσίευση της Ιατρικής Σχολής του Harvard University, που βασίστηκε σε μελέτη παρατήρησης, αναφέρει ότι άτομα που κατανάλωναν 2-3 φλυτζάνια καφέ ημερησίως παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών και πρόωρων θανάτων, συγκριτικά με όσους επέλεγαν άλλα ροφήματα και αναψυκτικά.
Στην έρευνα αξιολογήθηκαν 450.000 άτομα με ηλικιακό εύρος από 40 έως 69 ετών (μέσο όρο ηλικίας τα 58 έτη) χωρίς ιστορικό αρρυθμιών και καρδιαγγειακών ασθενειών. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν πόσα φλυτζάνια καφέ έπιναν ημερησίως και ποιο είδος καφέ επέλεγαν. Μετά από 12 χρόνια αξιολόγησαν τον αριθμό των περιπτώσεων που ανέπτυξαν αρρυθμίες, καρδιαγγειακές ασθένειες ή κατέληξαν λόγω καρδιακής δυσλειτουργίας ή από άλλα αίτια.
Τα στοιχεία της μελέτης
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 6 ομάδες ανάλογα την ποσότητα κατανάλωσης, (σε αυτούς που δεν κατανάλωναν καφέ, λιγότερο από ένα, ένα, δύο έως τρία, τρία έως τέσσερα, τέσσερα έως πέντε και περισσότερα από πέντε. Το 22,4% των συμμετεχόντων δεν κατανάλωνε καφέ και χρησιμοποιήθηκε ως ομάδα σύγκρισης, το μεγαλύτερο ποσοστό 44,1% κατανάλωνε στιγμιαίο καφέ, το 18% αλεσμένο καφέ και το 15% καφέ χωρίς καφεΐνη.
Τα αποτελέσματα
- Όσοι κατανάλωναν 2-3 φλυτζάνια ημερησίως, παρουσίασαν τον μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών.
- Τα άτομα που κατανάλωναν 5 φλυτζάνια ημερησίως είχαν τον μικρότερο κίνδυνο αρρυθμιών.
- Ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών ασθενειών αφορούσε όλα τα είδη καφέ.
- Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη δεν είχε παρουσίασε καμία συσχέτιση με την μείωση του κινδύνου αρρυθμιών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Peter Kistler από το Baker Heart and Diabetes Research Institute της Μελβούρνης, «η μέτρια κατανάλωση καφέ πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής».
Η άποψη μας
Η καφεΐνη είναι το πλέον γνωστό συστατικό του καφέ. Στην πραγματικότητα όμως ο καφές περιέχει περισσότερα από 100 βίο-δραστικά συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στην προαγωγή της υγείας. Πρέπει να θεωρείται σίγουρος ο ρόλος τους στην προστασία της καρδιακής λειτουργίας που αποδείχθηκε ξεκάθαρα και σε αυτήν την μελέτη.
Γενικότερα η κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να θεωρείται μία αρνητική συνήθεια. Αντίθετα, η κατανάλωση πρέπει να ενθαρρύνεται, εστιάζοντας στην δημιουργία του μέτρου και της παρατήρησης της επίδρασης που μπορεί αν έχει στον εκάστοτε οργανισμό, όπως πρέπει να κάνουμε με κάθε συνήθεια.
Η επιλογή του καφέ πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις και την ευκολία προετοιμασίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η περιεκτικότητα των διαφόρων ειδών σε καφεΐνη.
- Διπλός espresso : ~120 mg
- Διπλός cappuccino : ~120 mg
- 1 φλυτζάνι στιγμιαίος καφές: 62-80 mg – (1 κουταλάκι 2gr)
- 1 φλυτζάνι καφές φίλτρου: 80-120 mg – ανάλογα την ποσότητα του καφέ
- 1 φλυτζάνι ελληνικός καφές: 60 mg – (1 κουταλάκι 5γρ)
Όλα τα είδη καφέ περιέχουν τα βίο-δραστικά συστατικά, ενώ ανάλογα με το είδος ψησίματος μπορεί αν διαφέρει η ποσότητα των αντιοξειδωτικών στοιχείων και η δράση του τελικού προϊόντος στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες.
Ιδιαίτερα ο στιγμιαίος καφές αποτελεί μια ιδανική λύση γιατί είναι ο μόνος που μπορείς να υπολογίσεις τη ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις με γνώμονα ότι 1γρ περιέχει περίπου 40mg καφεΐνης. Και μη ξεχνάμε ότι ο στιγμιαίος καφές είναι ένας πολλαπλά φιλτραρισμένος καφές από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό με θερμό αέρα. Τόσο φυσικά!
Πιείτε λοιπόν τον πρωινός σας καφέ χωρίς άγχος και ψάξτε για τις ώρες της ημέρας που μπορείτε να χαλαρώσετε και να τον απολαύσετε και πάλι χωρίς τύψεις!