Μελέτη του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων στα ελληνικά νοικοκυριά

Αξιότιμη Κυρία/Κύριε,

H μελέτη, μέρος της οποίας αποτελεί το παρόν ερωτηματολόγιο, εντάσσεται στο πλαίσιο έρευνας που υλοποιείται με τη συνεργασία Ερευνητικής Ομάδας της Σχολής  Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ). Η εργασία επικεντρώνεται στη μελέτη του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων (food waste)* στα Ελληνικά νοικοκυριά. Ως σπατάλη τροφίμων (food waste) ορίζεται η μη κατανάλωση και η ως συνέπεια απόρριψη βρώσιμης ή μη βρώσιμης τροφής (π.χ. φρούτα/λαχανικά που έχουν σαπίσει, τρόφιμα των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, κ.οκ.). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ετήσια σπατάλη τροφής στην Ευρώπη ανέρχεται σε 89 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ή αλλιώς 180 κιλά τροφής ανά κάτοικο. Με δεδομένο πως πάνω από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, η ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων κρίνεται επιτακτική.

Βασική επιδίωξη της ανάλυσης και επεξεργασίας των απαντήσεων σας στις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου είναι η τεκμηριωμένη ανάδειξη των βασικών αιτίων του φαινομένου και η υποστήριξη της ερευνητικής ομάδας στην εξεύρεση τρόπων/μεθόδων για τη μείωση της έντασης του.

Η συμμετοχή σας στην έρευνα*, δεν απαιτεί περισσότερα από 15 λεπτά. Παρόλα αυτά για μας είναι πολύτιμη. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή σας.”

*Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα αποκτούν αυτόματα ελεύθερη πρόσβαση στα αποτελέσματα της, μόλις αυτή ολοκληρωθεί. Για οποιαδήποτε πληροφορία/διευκρίνιση σχετικά με τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, παρακαλώ επικοινωνήστε με τις κκ. Λιάνα Παπανικολάου (liana.pap.mech@gmail.com) και Νάσια Ντάλλα (nasia.ntalla@gmail.com).
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

http://www.surveygizmo.com/s3/1737271/Foodwaste