Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος

 width=

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2015

 

“Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος”

 

Πρωτοποριακό Ιατρείο για την Αντιμετώπιση Αυξημένου Βάρους Σώματος παιδιών και εφήβων, αναπτύχθηκε από την Α ́ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω του Προγράμματος: “Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία’’ και σύνθημα “Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή” (MIS 370545), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ) 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από Εθνικούς Πόρους.

 

Το Ιατρείο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Κεντρικό Κτίριο, 6ος όροφος, τηλ. 213.2013.666). Είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγους, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο.

 

Αυτά τόνισε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου η Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου                            κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή ειδική εκδήλωση για τον απολογισμό του Προγράμματος το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 (ώρες 10:00 – 20:00) και Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 (ώρες 10:00 – 14:00) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

 

Όπως επεσήμανε η κ. Χαρμανδάρη, «τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται από εμάς, αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση (για ασφαλισμένους). Από την έναρξη λειτουργίας του Ιατρείου αυτού, τον Απρίλιο του 2013, μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί και αντιμετωπισθεί περίπου 2.000 παιδιά και έφηβοι. Με την εφαρμογή των κατάλληλων παρεμβάσεων, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους ελαττώθηκαν τα ποσοστά παχυσαρκίας κατά 30% και της υπερβαρότητας κατά 40%».

 

Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί σε μια Ηλεκτρονική Διαδικτυακή Εφαρμογή (Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία), η οποία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του Προγράμματος και στοχεύει στην καθοδήγηση των Παιδιάτρων και Γενικών Ιατρών πανελλαδικά για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διακινούν τα παιδιά και εφήβους με αυξημένο βάρος σώματος, τόνισε η κ. Χαρμανδάρη.

 

 

 

Καταλήγοντας, η κ. Χαρμανδάρη εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, σωματικής άσκησης και ψυχολογικής παρέμβασης σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους μπορεί πραγματικά να δώσει λύσεις οριστικές και αποτελεσματικές στο πρόβλημα της παχυσαρκίας στη χώρα μας.

 

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του Έργου λήγει στο τέλος Νοεμβρίου 2015, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να διασφαλιστούν άμεσα οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι ώστε να συνεχίσει η λειτουργία τόσο του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος όσο και του Εθνικού Μητρώου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία.

 

 

 

Στοιχεία επικοινωνίας 

Τηλέφωνο:  213 2013 666

E-mail:  childhood-obesity@med.uoa.gr

childhood-obesity@paidon-agiasofia.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες 

Childhood-obesity.gr

https://www.facebook.com/ChildhoodObesity.gr

https://www.linkedin.com/in/childhoodobesity

https://instagram.com/grobesity

 

 

 width=