Η μεγάλη αξία της σωστής ενυδάτωσης

Στέφι Καλλή, MSc

Kλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική για τη σωματική υγεία αλλά και την πνευματική  διαύγεια.Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό του σώματος (50% εώς 75% του ολικού βάρους). Συναντάται κυρίως στο εσωτερικό περιβάλλον των κυττάρων (ενδοκυττάριo ύδωρ) ενώ σε μικρότερο ποσοστό κατανέμεται εκτός κυττάρων(εξωκυττάριο ύδωρ). Παράγοντες που θα επηρεάσουν την αναλογία ενδοκυττάριου/εξωκυττάριου νερού είναι η ηλικία, οι διάφορες παθήσεις καθώς και η παχυσαρκία.

To νερό συμμετέχει στις κυριότερες λειτουργίες του οργανισμού: Ρυθμίζει τη θερμοκρασία, λιπαίνει τις αρθρώσεις, προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Το νερό έχει επιπλέον μια σημαντική ιδιότητα καθώς λειτουργεί ως διαλύτης σε βιοχημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα και το αίμα . Ένα κύτταρο καλά ενυδατωμένο πραγματοποιεί όλες τις λειτουργίες του πιο αποδοτικά. Επίσης είναι γνωστό πως η κατανάλωση νερού αυξάνει τη θερμογέννεση και κινητοποιεί τον μεταβολισμό σε κυτταρικό επίπεδο.Αυτο σημαινει πως η  επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους.

Ο οργανισμός αρχικά καταναλώνει και στη συνέχεια παράγει νερό  κατά την διαδικασία  του μεταβολισμού των υδατανθράκων  , των πρωτεϊνών και του λίπους.

Παρακάτω περιγράφεται η περιεκτικότητα σε νερό που έχουν διάφορα υγρά και τρόφιμα.

Νερό, τσάι, καφές, ανθρακούχα αναψυκτικά, αθλητικά ποτά, λεμονάδα, χυμοί λαχανικών:
Περιεκτικότητα σε νερό: 90% – 100%

Γάλα, γιαούρτι, ανθρακούχα αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, φρουτοποτά:
Περιεκτικότητα σε νερό: 85% – 90%

Φρούτα & λαχανικά:
Περιεκτικότητα σε νερό: 70% – 85%

Τυρί:
Περιεκτικότητα σε νερό: 40% – 50%

Βραστά δημητριακά, ρύζι και μακαρόνια:
Περιεκτικότητα σε νερό: 65% – 90%

Ψάρια και Θαλασσινά:
Περιεκτικότητα σε νερό: 70% – 80%

Μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό, γαλοπούλα:
Περιεκτικότητα σε νερό: 45% – 65%

Λίγα λόγια για την αφυδάτωση

 

Η αφυδάτωση είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία υπάρχει μείωση του νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος για να λειτουργήσει σωστά. Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν  δίψα, ξηρό δέρμα, ρυτίδωση, ξηρή γλώσσα, ζάλη, ορθοστατική υπόταση,μειωμένη  ποσότητα ούρων καθώς και ασυνήθιστα σκουρόχρωμα ούρα. Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης γίνονται αντιληπτά όταν μειωθεί ο όγκος νερού σώματος κατά 2%. Στη σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί  ταχυκαρδία, πυρετός, καταπληξία και απαιτείται νοσηλεία για την επιλογη ενδοφλεβιας θεραπειας           .

 

Tα βρέφη και τα ηλικιωμένα άτομα αποτελούν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στην αφυδάτωση λόγω δυσλειτουργίας των μηχανισμών που εμπλέκονται στη ρύθμιση των υγρών του σώματος (π.χ. μειωμένα αντανακλαστικά δίψας).