Φυτική διατροφή: Μπορεί να μειώσει την βιολογική ηλικία του ανθρώπου;

Πρόσφατη μελέτη από το ερευνητικό κέντρο πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Stanford University, μας λέει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να καταφέρει μείωση της βιολογικής ηλικίας του ανθρώπου.

Η συγκεκριμένη μελέτη έδωσε αποτελέσματα σε μόλις 8 εβδομάδες. Αξιολόγησε 21 ζευγάρια πανομοιότυπων δίδυμων, συγκρίνοντας την επίδραση που έχει μία φυτική διατροφή και μία διατροφή που περιλαμβάνει και ζωικά προϊόντα στην βιολογική υγεία. Για την μέτρηση, χρησιμοποιήθηκε ένα εργαλείο που αξιολογούσε την συνολική υγεία αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία όπως τα καρδιαγγειακά και την νόσο Alzheimer.

Η βιολογική ηλικία υπολογίσθηκε με βάση τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA, έναν τύπο επιγενετικής αλλαγής που επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων χωρίς να μεταβάλλει το DNA και η οποία έχει συσχετισθεί με την γήρανση σε προηγούμενες μελέτες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μόνο οι δίδυμοι που ακολούθησαν μία φυτική διατροφή παρουσίασαν σημαντική μείωση της βιολογικής ηλικίας και όχι τα αδέρφια τους που έτρωγαν και ζωικά τρόφιμα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν μόνο φυτικά τρόφιμα παρουσίασαν μείωση της βιολογικής ηλικίας σε 5 οργανικά συστήματα, την καρδιά, την ορμονική λειτουργία, την φλεγμονή στο ήπαρ και στην μεταβολική λειτουργία.

Τα αποτελέσματα στην πράξη

Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός. Είναι σίγουρο όμως ότι το «κλειδί» βρίσκεται στην αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων, σε συνδυασμό με την μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων και θερμίδων.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να διατηρήσουν τον οργανισμό τους νέο και λειτουργικό, θα πρέπει να στοχεύσουν στην αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών τροφίμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαρνηθούν τα ζωικά τρόφιμα. Μπορούν να έχουν στην τακτική τους διατροφή το γιαούρτι, το κεφίρ, το τυρί με περιορισμένα λιπαρά αλλά και το αυγό. Το κρέας μπορούν να το καταναλώνουν πιο αραιά και σε μικρότερη ποσότητα.

Για να το πετύχουν, χωρίς να χάσουν την απόλαυση τους, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας, διατηρώντας την υψηλή θρεπτική αξία κάθε γεύματος. Στην αγορά θα βρείτε προϊόντα όπως φυτικό μπιφτέκι και κεφτεδάκια παρασκευασμένα αποκλειστικά από φυτικές πρώτες ύλες υψηλής βιολογικής αξίας καθώς και φαλάφελ, δηλαδή φτιαγμένα από ρεβίθι. Συνοδεύοντας τις επιλογές αυτές με λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά, μπορείτε να πετυχαίνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η πρόταση του ειδικού

  • Χρησιμοποιήστε το γάλα ή το γιαούρτι στο πρωινό και στα μικρογεύματα σας, μαζί με δημητριακά από σιτάρι ή/και βρώμη ολικής άλεσης.
  • Καταναλώστε φρούτα καθόλη την διάρκεια της ημέρας, χωρίς περιορισμό.
  • Επιλέξτε τα όσπρια στο κυρίως σας γεύμα αρκετές φορές κάθε εβδομάδα. Για ποικιλία, επιλέξτε τρόφιμα φυτικής διατροφής, που μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας. Αυτά έχουν σαν βάση τα όσπρια ή την σόγια.
  • Μην αφήσετε την προσπάθεια σας να επηρεάσει την κοινωνικότητα σας. Μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση των ζωικών προϊόντων, αντικαθιστώντας τα με φυτικά εναλλακτικά κρέατος. Επιλέξτε προϊόντα όπως φυτικό μπιφτέκι ή κεφτεδάκια και προσέξτε να μη περιέχουν συντηρητικά και τεχνητά ενισχυτικά γεύσης, αλλά επίσης μπορείτε να έχετε το κρέας σε ένα τραπέζι ή όποτε το αποφασίσετε χωρίς να θέσετε τους στόχους σας σε κίνδυνο.

 

Θυμηθείτε ότι σκοπός είναι η αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών προϊόντων στην  καθημερινή διατροφή!