Επιλέξτε βιολογικά τρόφιμα για το μωρό σας – Μάθετε τα πλεονεκτήματα

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν γίνει πια ιδιαίτερα δημοφιλή σε ανθρώπους που θέλουν να προσέξουν την διατροφή και την υγεία τους. Η πλέον χαρακτηριστική πληθυσμιακή ομάδα είναι οι νέες οικογένειες με μωρά. Η ευθύνη που νιώθουν οι νέοι γονείς για να προσέξουν τα νέα μέλη της οικογένειας, είναι μεγάλη και η επιλογή βιολογικών τροφίμων, μονόδρομος.

Τα βιολογικά τρόφιμα είναι προϊόντα χωρίς παρασιτοκτόνα, χημικά ή γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ακτινοβολία και τεχνητά λιπάσματα. Επίσης φιλικά για το περιβάλλον που πρόκειται να ζήσει το παιδί τους, αφού παράγονται με τρόπο που περιορίζει την μόλυνση του περιβάλλοντος, με χωστή χρήση νερού και σε καλύτερα εδάφη.

Γιατί επιλέγουν βιολογικά προϊόντα οι νέοι γονείς

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με ερωτηματολόγια και έρευνες, είναι η αποφυγή τοξινών και χημικών. Τα συμβατικά προϊόντα έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν ποσότητες παρασιτοκτόνων και χημικών για την βελτίωση και μεγιστοποίησης της παραγωγής τους. Μελέτες δείχνουν ότι αθροιστικά, τα συστατικά αυτά επηρεάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται σε εδάφη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα εδάφη αναπαύονται ανά ορισμένες χρονιές παραγωγής και έτσι είναι περισσότερο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, η παραγωγή ζωικών βιολογικών προϊόντων, όπως το γάλα και το κρέας, παράγονται σε μικρότερες ποσότητες και με πιο βιώσιμες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουν και αυτά διαφορά στην περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά.

Καλύτερη και πιο φυσική γεύση

Συνήθως τα βιολογικά τρόφιμα έχουν πιο φυσική και αυθεντική γεύση. Έτσι μπορεί το μωρό να γνωρίσει τις πραγματικές γεύσεις και να τις συνηθίσει ευκολότερα.

Μειωμένος κίνδυνος αλλεργιών

Συχνά, τα μωρά παρουσιάζουν αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα. Δεν ευθύνονται όμως πάντα τα τρόφιμα αλλά χημικές ουσίες που περιέχουν ή απλά μεταφέρουν στο μωρό. Χημικά λιπάσματα μπορεί να περιέχονται στην σύνθεση του λαχανικού ή παρασιτοκτόνα μπορεί να μεταφέρονται στην επιφάνεια του. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αποφλοιώνονται και να πλένονται καλά. Επιπλέον, τα βιολογικά έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να περιέχουν τέτοια στοιχεία και κατ’ επέκταση περιορίζουν τον κίνδυνο αλλεργιών.

Οι καλύτερες επιλογές βιολογικών προϊόντων για μωρά

Βιολογικά φρούτα. Όλα τα φρούτα μπορείτε να τα βρείτε από βιολογικές παραγωγές. Επίσης, στην αγορά θα βρείτε και πολτό φρούτων (φρουτοπουρέδες) από φρούτα βιολογικής παραγωγής και χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο ή συντηρητικά.

Βιολογικά λαχανικά. Όπως και τα φρούτα έτσι και όλα τα λαχανικά παράγονται και βιολογικά. Προτιμήστε εποχής και δώστε ποικιλία στα γεύματα του μωρού σας.

Βιολογικούς πουρέδες φρούτων και λαχανικών – χυμούς. Στην αγορά θα βρείτε πολτό φρούτων (φρουτοπουρέδες) ή/ και λαχανικών από φρούτα και λαχανικά βιολογικής παραγωγής και χωρίς κανένα άλλο πρόσθετο ή συντηρητικά. Προτιμήστε τα.

Βιολογικά δημητριακά. Μετά τα λαχανικά, προσθέτουμε και τα δημητριακά στην διατροφή του μωρού. Μετά λοιπόν την πατάτα., επιλέξτε ψωμί και αρτοσκευάσματα από βιολογικό σιτάρι ή βιολογικές μπουκιές δημητριακών χωρίς ζάχαρη, αλάτι και άλλα πρόσθετα.

Βιολογικά ζωικά προϊόντα. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών καθορίζει σε σημαντικό βαθμό ο επίπεδο της θρέψης ενός μωρού και κάθε νέου οργανισμού. Το κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι βιολογικής εκτροφής φαίνεται να έχει καλύτερης ποιότητας λιπαρά και σε ορισμένες μελέτες, καλύτερη γεύση.