Το νάτριο εμπεριέχεται στο επιτραπέζιο αλάτι, στα επεξεργασμένα τρόφιμα με την μορφή αλατιού ή ενώσεων νατρίου, σε ορισμένα τρόφιμα και τέλος στο μαλακό νερό. Δίαιτες χαμηλές σε νάτριο εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού νοσημάτων.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διαιτητικες συστάσεις του Αμερικάνικου Συλλόγου για τη μελέτη των Ηπατοπαθειών συστήνεται περιορισμός νατρίου στηνηπατική κίρρωση και το ηπατικό κώμα σε 1-2 γρ/ημερησίως. Για την αντιμετώπιση της ελαφράς , μέτριας και σοβαρήςΣυμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας συστήνεται , σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Σύλλογο Διαιτολόγων, περιορισμός νατρίου σε 2-3 γρ/ημερησίως. Επίσης η ημερήσια πρόσληψη διαιτητικού νατρίου χρειάζεται να μειωθεί σε 2400 mg για την θετική έκβαση της στεφανιαίας νόσου και σε 3γρ για την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η μείωση νατρίου σε 1840-2300 mg/ημερησίως και σε 2000-2400 mg / ημερησίως θεωρείται απαραίτητη στην αντιμετώπιση τουνεφρωσικού συνδρόμου και της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας αντίστοχα.
- Kαθόλου προσθήκη αλατιού (4 g ή 174 mEq Νατρίου). Η ημερήσια πρόσληψη αλατιού περιορίζεται σε ½ κουταλάκι του γλυκού.
- Ήπιος περιορισμός νατρίου (2 g ή 87mEq Νατρίου). Στη δίαιτα αυτή απαγορεύονται τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα ενώ η ημερήσια πρόσληψη αλατιού περιορίζεται σε ¼ κουταλάκι του γλυκού.
- Μέτριος περιορισμός νατρίου( 1 g ή 43 mEq Νατρίου). Απαγορεύονται τα κονσερβοποιημένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς και η χρήση επιτραπέζιου αλατιού. Περιορίζεται το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα.
- Αυστηρός περιορισμός νατρίου (500 mg ή 22 mEq Νατρίου). Απαγορεύονται τρόφιμα σε κονσέρβα και επεξεργασμένα, λαχανικά όπως σέλινο, λάχανο, ραδίκια, σπανάκι, καρότα. Το κρέας περιορίζεται σε 160-180γρ ημερησίως και το ψωμί καταναλώνεται όταν παρασκευάζεται με την ελάχιστη προσθήκη νατρίου.
- Πολύ μεγάλος περιορισμός Νατρίου(250 mg ή 11 mEq Νατρίου). Το ψωμί και το γάλα αντικαθίστανται με τ’αντίστοιχα τους χαμηλά σε νάτριο. Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση των τροφίμων που αναφέρθηκαν στη δίαιτα μέχρι 500 mg νατρίου.
Τρόφιμα πλουσία σε νάτριο που πρέπει ν’αποφεύγονται είναι τα καπνιστά, επεξεργασμένα ή συντηρημένα κρέατα ή ψάρια , τυποποιημένα snacks όπως κράκερς, πατατάκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί, έτοιμα φαγητά παρασκευασμένα με γλουταμινικό μονονάτριο , σάλτσες και dressings , κονσερβοποιημένα λαχανικά, πίκλες, σάλτσα σόγιας, ελιές, κέτσαπ, μουστάρδα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αναλυτικά την περιεκτικότητά τους σε νάτριο.
ΤΡΟΦΙΜΑ (ανά 100 γρ)
|
ΝΑΤΡΙΟ (mg)
|
Αγγουράκια τουρσί, στραγγισμένα
|
690
|
Αλάτι
|
38850
|
Αμπελόφυλα σε σαλαμούρα
|
2210
|
Αντζούγιες , κονσέρβα σε λάδι, στραγγισμένες
|
3930
|
Αυγό ομελέτα
|
1030
|
Βούτυρο
|
750
|
Γάλα σε σκόνη,αποβουτυρωμένο
|
550
|
Γάλα εβαπορέ πλήρες
|
180
|
Γαρίδες βραστές (ρόδινες)
|
1590
|
Δημητριακά Rice Krispies
|
1260
|
Δημητριακά All Bran
|
900
|
Δημητριακά Bran Flakes
|
1000
|
Δημητριακά Corn Flakes
|
1110
|
Δημητριακά Special K
|
1000
|
Ελιές σε σαλαμούρα
|
2250
|
Καλαμπόκι γλυκό,σε κονσέρβα, στραγγισμένο
|
1140
|
Κέτσαπ τομάτας
|
1120
|
Κορν μπηφ,κονσέρβα
|
950
|
Κράκερς ολικής αλέσεως
|
700
|
Κρέπες
|
738
|
Κρημ κράκερς
|
610
|
Κύβος βοδινού
|
10300
|
Λανσεον μητ, κονσέρβα
|
1050
|
Λουκάνικα βοδινά, στη σχάρα
|
1100
|
Μαργαρίνη
|
800
|
Μορταδέλλα
|
830
|
Μουστάρδα
|
2950
|
Μπέικον
|
1180
|
Πατατάκια (τσιπς)
|
1070
|
Ρέγγα καπνιστή, ψητή
|
990
|
Σαλάμι
|
1850
|
Σνακ με βάση το καλαμπόκι (γαριδάκια)
|
1130
|
Σπανάκι
|
140
|
Σολωμός καπνιστός
|
1880
|
Τσίλι ,σκόνη
|
1010
|
Τυρί Γκούντα
|
910
|
Τυρί Δανίας μπλε
|
1260
|
Τυρί Ένταμ
|
1020
|
Τυρί Παρμεζάνα
|
1090
|
Τυρί επεξεργασμένο
|
1320
|
Τυρί Φέτα
|
1440
|
Φυστίκια αράπικα, ψημένα
|
790
|
Ψωμί ολικής αλέσεως (100 %)
|
550
|
Ψωμί λευκό (γαλλική μπακέτα)
|
570
|
Ψωμί σίκαλης
|
580
|
Ψωμί πίτα
|
520
|
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ