Αλκοόλ και γιορτές : τι πρέπει να προσέξετε!

Η αλήθεια είναι πως όπως οι συνήθειες διατροφικές και μή αλλά και η ψυχολογία μας αλλάζουν τις γιορτινές μέρες το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση αλκοόλ! Τα αλκοολούχα ποτά έχουν λοιπόν την τιμητική τους αυτές τις μέρες!

Ας ξεκινήσουμε ορίζοντας πρώτα την επιτρεπτή ‘υγιή’ συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης ανεξαρτήτως εορταστικού κλίματος. Σύμφωνα με αμερικάνικες οδηγίες (CDC), πρόκειται για 1 μερίδα αλκόολ την ημέρα για γυναίκες και μέχρι και 2 μερίδες για τους άντρες εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Μία μερίδα αλκοόλ περιέχει 14γρ καθαρής αιθυλικής αλκοόλης. Παραδείγματα ακολουθούν:

  • 1 ποτήρι κρασί 120 ml
  • 1 μπύρα 330 ml
  • 40-50 ml ουίσκι ή βότκα ή τζιν ή ρούμι
  • 1 ready to drink (τυποποιημένο συνήθως «γλυκό» αλκοολούχο) 240 ml

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 μερίδες / ημέρα) ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τα κιλά μας. Η υπερκατανάλωση έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως καρδιοαγγειακών, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και κάποιων μορφών καρκίνου.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουμε για να το απολαύσουμε ευχάριστα αλλά και υγιεινά μέσα στις γιορτές?

Το γνωστό ‘δεν πίνουμε με άδειο στομάχι’ είναι και το πιο βασικό. Η κατανάλωση φαγητού μετριάζει και καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ. Προτιμάμε λοιπόν ένα ισορροπημένο γεύμα με φυτικές ίνες, πηγές αμύλου και πρωτείνη. Η παρουσία κάποιας ποσότητας λίπους είναι και αυτή που θα καθυστερήσει την απορρόφηση του αλκοόλ και ενδεχομένως να αποφύγουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Προσοχή όμως γιατί τα εορταστικά γεύματα τείνουν να έχουν και μεγάλη διάρκεια! Καλό είναι να κάνουμε διαλείμματα στην κατανάλωση του αλκοόλ με νερό, ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρή ή ζεστά ροφήματα όπως καφές. Η κατανάλωση νερού για καλή ενυδάτωση, μειώνει την απορρόφηση του αλκοόλ καθώς και την ταχύτητα με την οποία το πίνουμε!

Άλλη μια παγίδα είναι ότι το αλκοόλ δεν έχει θερμίδες. Δυστυχώς όχι μόνο έχει αλλά τις αποκαλούμε και ‘άδειες’, δηλαδή χωρίς καμία διατροφική αξία. Για κάθε γραμμάριο αλκοόλης που απορροφάται ο οργνισμός ‘κερδίζει’ 7 θερμίδες! Και οι θερμίδες δεν έρχονται μόνο από το ποτό όταν πίνουμε, Συνήθως καταναλώνουμε άφθονους ξηρούς καρπούς, αλμυρά σνάκ ή έξτρα φαγητό.

Ας είμαστε λοιπόν σωστά προετοιμάσμένοι φέτος τις γιορτές για να χαρούμε το ποτό και το φαγητό μας …χωρίς να χάσουμε την ευθυμία και την υγεία μας!