Είναι γεγονός ότι ο καφές είναι το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον British Coffee Association, ο καφές ξεπέρασε σε κατανάλωση το αγαπημένο ρόφημα των Άγγλων, το τσάι!
Ένα φλυτζάνι καφέ μπορεί να προηγείται του πρωινού, να το συνοδεύει, να είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε φτάνοντας στην δουλειά ή μετά το φαγητό αλλά και μετά την μεσημεριανή σιέστα. Μήπως όμως πίνω πολλούς καφέδες;
Τι συμβαίνει στον οργανισμό μετά την κατανάλωση καφέ;
Ο καφέ περιέχει καφεΐνη, η οποία μετά την πρόσληψη της δημιουργεί ένα αίσθημα εγρήγορσης. Ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται, βελτιώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης και η αντοχή. Τα αποτελέσματα μεγιστοποιούνται σε διάστημα μισής ώρας και διαρκούν περίπου 2 ώρες. Είναι το σημείο που αρκετοί θέλουν άλλον ένα καφέ.
Πως επιδρά στην υγεία;
Ο κόκκος καφέ περιέχει πλειάδα μικροστοιχείων και φυτοσυστατικών. Χάρη σε αυτά, εμφανίζει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά δράση αλλά και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη που παρουσιάζει το κύτταρο τω διαβητικών τύπου 2. Σε μετανάλυση ερευνών που αξιολόγησαν την επίδραση του καφέ στην υγεία, αναφέρεται ότι τα 3-4 φλυτζάνια καφέ καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτων από καρδιαγγειακές ασθένειες, διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και τον κίνδυνο νευρολογικών και μεταβολικών διαταραχών.
Ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην καφεΐνη και η κατανάλωση καφέ τους δημιουργεί ανησυχία και μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Σε πρόσφατη μελέτη αναφέρεται ότι η κατανάλωση καφέ μέχρι και 6 ώρες πριν την κατάκλιση, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου αλλά και να τον μειώσει περίπου κατά 1 ώρα.
Τελικά πόσους καφέδες μπορώ να πίνω κάθε μέρα;
Τα 400 mg καφεΐνης είναι μία ασφαλής ποσότητα πρόσληψης για τους ενήλικες σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Για γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, η ασφαλής δόσης μειώνεται στο μισό, στα 200 mg / ημέρα, όπως και στους εφήβους.
Περιεκτικότητα ανάλογα το είδος καφέ
Η περιεκτικότητα καφεΐνης εξαρτάται και από το είδος του καφέ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους πίνακες του USDA (United States Department of Agriculture):
- Διπλός espresso : ~120 mg
- Διπλός cappuccino : ~120 mg
- 1 φλυτζάνι στιγμιαίος καφές: 62-80 mg – (1 κουταλάκι 2gr)
- 1 φλυτζάνι καφές φίλτρου: 80-120 mg – ανάλογα την ποσότητα του καφέ
- 1 φλυτζάνι ελληνικός καφές: 60 mg – (1 κουταλάκι 5γρ)
Παρατηρούμε ότι ο στιγμιαίος καφές παρουσιάζει την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όταν παρασκευάζεται με 1 κουταλάκι 2γρ. Θυμηθείτε ότι ο στιγμιαίος καφές είναι αντίστοιχος του καφέ φίλτρου, αφού παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο, στη συνέχεια αφυδατώνεται με θερμό αέρα, καταψύχεται και θρυμματίζεται παίρνοντας τη μορφή πούδρας και συσκευάζεται ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να απολαύσει τα αρώματα του, με ευκολία όποια στιγμή το επιθυμήσει και χωρίς την χρήση κάποιας συσκευής.
Ακόμα όμως και ο διπλός espresso ή cappuccino, που περιέχουν 120 mg καφεΐνης, μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια σε ποσότητα 3-4 φλυτζανιών καθημερινά.
Όπως σε όλες τις επιλογές μας, το «μέτρο» είναι εκείνο που επιτρέπει την προαγωγή της υγείας. Αποφύγετε τις υπερβολές και απολαύστε τον καφέ σας όποτε τον επιθυμείτε.
Γιαννης Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος