Βιταμίνη D σε στοματικό σπρέι για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου

Μια μοναδική πρωτοβουλία, ύστερα από το κάλεσμα του Πατέρα Αντώνιου, του ιερέα με το τεράστιο κοινωνικό έργο, πήρε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

 width=

Εικόνα 1: Ο πάτερ Αντώνιος και ο αντιπρόεδρος του ΕΙΔ Κος Ξένος Κωνσταντίνος

Με άξονα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, που θέλουν την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού να παρουσιάζει έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής απευθύνθηκε σε ειδικούς συνεργάτες του, προκειμένου να διαπιστώσει την τρέχουσα κατάσταση των παιδιών της Κιβωτού.

Ο Νικήτας Καποτάς, Επίκουρος Καθηγητής Βιοπαθολογίας η νοσηλευτρια Αλεξάνδρα Καποτά και ο παιδίατρος κ. Νικόλαος Τσιλίφης , πήραν αίμα από 54 παιδιά της Κιβωτού, με σκοπό τη διερεύνηση των επιπέδων της 25OHD (δείκτης που καθορίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό), της αλκαλικής φωσφατάσης, της παραθορμόνης και του ασβεστίου, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εικόνα των παιδιών ως προς την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.

 width=

Εικόνα 2: Η διαδικασία της αιμοληψίας υπό την επίβλεψη του παιδιάτρου Κου Τσιλίφη

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 47 από τα 54 παιδιά (ποσοστό 87%) είχαν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D (επίπεδα 25OH D <30 ng/ml)

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε πως, αν και ζούμε σε μια χώρα με μέγιστη ηλιοφάνεια, τόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής μικρών και μεγάλων, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε κλειστούς χώρους, όσο και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας μας, το οποίο δεν επιτρέπει πολλούς μήνες τον χρόνο την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D, μέσω λογικής έκθεσης στον ήλιο, αποτελούν βασικούς παράγοντες ερμηνείας του «οξύμωρου» φαινομένου».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΙΔ κ. Ξένος και ο παιδίατρος κ. Τσιλίφης εξήγησαν στα παιδιά, αλλά και στους κοινωνικούς λειτουργούς της Κιβωτού τον τρόπο δράσης της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. Στη συνέχεια έδωσαν στα παιδιά ειδικά σκευάσματα βιταμίνης D σε μορφή στοματικού σπρέι, για μέγιστη απορρόφηση απο το στοματικό βλενογόννο και μοναδική ευκολία στη λήψη.

 width=

Εικόνα 3: Τα  Dlux Junior έτοιμα για τα παιδιά της κιβωτού που τα χρειάζονται

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής ευχαριστεί θερμά την εταιρεία x4nutrition που ανέλαβε, τόσο το κόστος των αιματολογικών εξετάσεων, όσο και την χορηγία των ειδικών σκευασμάτων βιταμίνης D για παιδιά, τα Dlux Junior της Better You.