Ελένη Πεννια
Διαιτολόγος- διατροφολόγος
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι γονείς πάντα έχουν τη διάθεση να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Στην προσπάθεια τους να εντάξουν καινούργιες τροφές όπως συνήθως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, δέχονται μια μεγάλη πρόκληση που είναι η άρνηση του παιδιού να τις δοκιμάσει. Πρόκειται για το φαινόμενο της νεοφοβίας (άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει οποιοδήποτε νέο τρόφιμο).
Τότε, δυστυχώς οι γονείς ή οι γιαγιάδες/παππούδες προκειμένου να δοκιμάσει το παιδί ένα υγιεινό τρόφιμο κάνουν τα εξής λάθη, είτε χρησιμοποιούν την τροφή σαν μέσο επιβράβευσης (π.χ. φάε τη σαλάτα σου και θα σου δώσω γλυκό), είτε ασκούν υπερβολική πίεση για κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής. Δεν αντιλαμβάνονται όμως πως και οι δύο παραπάνω πρακτικές θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε το παιδί να δοκιμάσει ένα τρόφιμο.
Επειδή συνήθως όλα τα παιδιά μιμούνται, μια πολλή καλή πρακτική είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων από άτομα που λειτουργούν ως πρότυπα για το παιδί (π.χ. οικογένεια, αδέρφια, άτομα που τα φροντίζουν).
Σημαντικό είναι το πώς θα παρουσιάσουμε το φαγητό στα παιδιά μας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στα μικρά παιδιά αρέσουν τα τρυφερά, ζουμερά, τραγανά και χρωματιστά τρόφιμα. Αντιθέτως δεν προτιμούν τα σκληρά και ξηρά τρόφιμα. Επιπλέον προτιμούν το φαγητό τους να είναι διαχωρισμένο εξαρχής στο πιάτο και όχι ανακατεμένο π.χ. (ξεχωριστά το κρέας από τα ζυμαρικά).
Επίσης , επειδή τα παιδιά αντιλαμβάνονται τελείως διαφορετικά τις γεύσεις, συνήθως δεν τους αρέσουν φαγητά αλμυρά, πικάντικα ή με έντονες γεύσεις. Γι’ αυτό τα προσελκύουμε, παρασκευάζοντας τρόφιμα που τους ελκύουν την προσοχή και τους αρέσουν. Κάνοντας φυσικά υγιεινές επιλογές όπως (π.χ. προσθέτουμε στο γάλα λίγο κακάο, στο γιαούρτι το φρούτο που τους αρέσει, παρασκευάζουμε παγωτό ή γλυκό με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και μπισκότα ολικής αλέσεως).
Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όταν τα παιδιά αρνούνται να καταναλώσουν ένα τρόφιμο, οι γονείς δεν πρέπει να τα πιέζουν. Θα προσπαθήσουν να ξανά εντάξουν αυτό το τρόφιμο στη διατροφή του παιδιού μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και με διαφορετικό τρόπο παρασκευής της συνταγής. Π.χ. ‘’Το παιδί μου δεν τρώει καρότο’’. Θα προσπαθήσουμε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, να προσθέσουμε το καρότο σε κάποια άλλη συνταγή π.χ. κέικ καρότο, κριτσίνια καρότο, σουφλέ ζυμαρικών με ψιλοκομμένο καρότο, σούπες με αλεσμένο καρότο, σάλτσα λαχανικών με καρότο και σε πολλές άλλες συνταγές. Το ίδιο ακριβώς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και με τα άλλα τρόφιμα που δεν καταναλώνει.
Επίσης, ένας καλός τρόπος να εντυπωσιαστούν τα παιδιά για να δοκιμάσουν μια νέα τροφή είναι να τα προτρέψουμε να συμμετέχουν μαζί μας στην προετοιμασία του γεύματος και να σερβίρουμε το φαγητό τους, σε σερβίτσια με έντονα χρώματα ιδιαίτερα τις σαλάτες, που αρνούνται κυρίως τα παιδιά, γιατί τα χρώματα τα εντυπωσιάζουν.
Εντέλει, αν η οικογένεια έχει υγιεινές και ποιοτικές διαιτητικές συνήθειες, θα αποτελέσει πρότυπο για τα παιδιά ώστε να τη μιμηθούν.
ΤΟΡΤΙΓΙΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ:
• 4 μέτριες τορτίγιες
• Φύλλα μαρουλιού
• λεπτές φέτες ντομάτας
• 8 κ.σ. τριμμένη μοτσαρέλα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΕΠΑΛΕΙΨΗΣ:
• 1 μικρό αβοκάντο (ώριμο)
• Χυμό μισό λεμονιού
• 1 μικρό κρεμμύδι • 1 κ.γλ. κύμινο
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι και το ντρεσινγκ επάλειψης είναι έτοιμο. Διατηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο, σε βαζάκι ερμητικά κλειστό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ψήνουμε σε ένα αντικολητικό τηγάνι τις τορτίγιες για περίπου 1 λεπτό, πολύ λίγο ίσα που να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Έπειτα όπως είναι ζεστές βάζουμε 1 κ.σ. από το ντρεσινγκ επάλειψης που έχουμε ετοιμάσει, στο κέντρο τοποθετούμε τα λαχανικά (φέτες ντομάτας και φύλλα μαρουλιού) και την μοτσαρέλα, τυλίγουμε και τα ρολάκια μας είναι έτοιμα. Είναι τόσο εύκολη συνταγή, που δεν θα σας πάρει πάνω από 10 λεπτά. Αξίζει για ένα τόσο νόστιμο και υγιεινό γεύμα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!