ΤΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πολύ θετικά ήταν τα ευρήματα δύο κλινικών μελετών, που παρουσίασαν ο καθηγητής κ. Νικόλαος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η Dr. Αντωνία Δασταμάνη, Παιδοενδοκρινολόγος, σύμφωνα με τα οποία τα επιδόρπια χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα των διαιτολογίων για την απώλεια βάρους και τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.
Η πρώτη κλινική μελέτη αφορούσε υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά και πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και στη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη του «Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου». Η δεύτερη κλινική μελέτη αφορούσε ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και πραγματοποιήθηκε στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο. Τα επιδόρπια που χρησιμοποιήθηκαν και στις δύο κλινικές μελέτες ανήκουν στη νέα γενιά επιδορπίων χωρίς ζάχαρη με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη που δημιούργησε μεγάλη και αξιόπιστη Ελληνική εταιρεία τροφίμων.
Σύμφωνα με την πρώτη κλινική μελέτη που αφορούσε παιδιά, τα διαιτολογικά σχήματα που περιελάμβαναν γλυκά με χαμηλό ΓΔ/ΓΦ (Γλυκαιμικός Δείκτης/Γλυκαιμικό Φορτίο), βοήθησαν στην πλήρη συμμόρφωση των υπέρβαρων-παχύσαρκων παιδιών σε αυτά, με τελικό αποτέλεσμα την βελτίωση των κλινικών και εργαστηριακών παραμέτρων του μεταβολικού συνδρόμου (βάρος σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση, ινσουλινοαντίσταση).

 

 

Σύμφωνα με την δεύτερη κλινική μελέτη που αφορούσε παχύσαρκους ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, τα διαιτολογικά σχήματα που περιελάμβαναν γλυκά με χαμηλό ΓΔ/ΓΦ, βοήθησαν στην πλήρη συμμόρφωση των ατόμων σε αυτά, με τελικό αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους, τη βελτίωση της γλυκαιμικής ρύθμισης, του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μεταγευματική αύξηση του σακχάρου ήταν υπερδιπλάσια όταν τα άτομα με διαβήτη κατανάλωσαν τα συνήθη επιδόρπια που περιέχουν ζάχαρη σε σύγκριση με την κατανάλωση επιδορπίων χαμηλού ΓΔ/ΓΦ. Είναι ενδιαφέρον ότι η προτίμηση των ατόμων με διαβήτη ήταν η ίδια στα συνήθη επιδόρπια και στα επιδόρπια χαμηλού ΓΔ/ΓΦ.

 

 

Η ταυτότητα της νέας γενιάς επιδορπίων χαμηλού ΓΔ

 

 

Δεν περιέχουν ζάχαρη. Αντί αυτής περιέχουν: σουκραλόζη, και πολυόλες (ξυλιτόλη και μαλτιτόλη), ουσίες οι οποίες σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποδειχθεί ως απολύτως ασφαλείς, και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων για την παρασκευή προϊόντων χωρίς ζάχαρη.

 

 

Έχουν μειωμένη περιεκτικότητα λιπαρών σε σχέση με τα κοινά επιδόρπια.

 

Είναι εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού.

 

 

Η επισήμανση των προϊόντων εναρμονίζεται απόλυτα με το πλαίσιο επισημάνσεων των τροφίμων και συνοδεύεται με σαφή και εκπαιδευτική πληροφόρηση, όπως τα ισοδύναμα μερίδων, ο γλυκαιμικός δείκτης καθώς και εναλλακτικοί τρόποι παρασκευής τους.

 

Σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας γενιάς επιδορπίων χαμηλού ΓΔ είναι η γευστική τους υπεροχή και η ποικιλία εναλλακτικών προτάσεων, γεγονός που ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την κατανάλωση τροφίμων ειδικών διαιτολογίων.