Σύσταση του ΕΙΔ για αποφυγή της κατανάλωσης ξιφία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΞΙΦΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΒΑΡΕΑ ΤΟΞΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΣΕ ΞΙΦΙΑ & ΣΟΛΟΜΟ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) στο πλαίσιο έγκυρης ενημέρωσης του κοινού σε θέματα διατροφής και με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξημένα επίπεδα υδραργύρου σε φέτες ξιφία, διεξήγαγε σε συνεργασία με εξειδικευμένο εργαστήριο αναλύσεων, μελέτη σε ψάρια όπως ο ξιφίας και ο σολομός -είδη ψαριών που στο παρελθόν έχουν ενοχοποιηθεί για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων (όπως μολύβδου, υδραργύρου και καδμίου).

Κατά την μελέτη του ΕΙΔ μετρήθηκαν τα όρια μολύβδου, υδραργύρου και καδμίου στα τρία παραπάνω είδη ψαριών που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Παρόλο που τα αποτελέσματα των αναλύσεων του εργαστηρίου (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Ι), έδειξαν ότι όλα τα δείγματα που ελέχθησαν ήταν εντός «ορίων ασφαλείας» σε κάδμιο, υδράργυρο και μόλυβδο, αξίζει να σταθούμε σε κάποια άκρως σημαντικά στοιχεία:

• Ο ξιφίας Μεσογείου (πιθανόν και άλλων περιοχών) είναι ένα ψάρι με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο (έως και 25πλασια ποσότητα υδραργύρου σε σχέση με ψάρια που διερευνήθηκαν).

• Ο καπνιστός σολομός Ελληνικής Προελεύσεως, έχει τη διπλάσια επιβάρυνση σε υδράργυρο από ότι τα άλλα είδη σολομού, αποδεικνύοντας την μέγιστη επιβάρυνση με τοξικά που δέχεται καθημερινά η Μεσόγειος θάλασσα.

• Ο σολομός από Φιόρδ Νορβηγίας αγορασμένος από Κατάστημα Βιολογικών, δεν φαίνεται να έχει μικρότερη επιβάρυνση από άλλα είδη σολομού (πλην του Ελληνικού) και συνεπώς η πιο αυξημένη τιμή του πιθανόν να μην ταυτίζεται και με μεγαλύτερη ασφάλεια για τους καταναλωτές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Αντιπρόεδρος του ΕΙΔ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Ξένος, σημειώνει ότι «τα όρια ασφαλείας για τα βαρέα τοξικά μέταλλα, όπως αυτά τίθενται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1881/2006, δεν αποτελούν πραγματικές ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς αυτές οι ουσίες συσσωρεύονται εύκολα και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική και έντονη».

Για το λόγο αυτό, αλλά και εξ αιτίας της μελέτης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) τάσσεται υπέρ της οδηγίας που εξέδωσε πριν μερικά χρόνια το Food Standards Agency της Αγγλίας, η οποία υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταναλώνουν ξιφία και συναφή ψάρια οι έγκυες γυναίκες, αυτές που σκοπεύουν να εγκυμονήσουν, καθώς και παιδιά κάτω των 16 ετών.

Ο Πρόεδρος του ΕΙΔ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χάρης Γεωργακάκης δήλωσε σχετικά: «Παρόλο που οι μετρήσεις των βαρέων μετάλλων στην έρευνά μας ήταν εντός των ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 1881/2006, συνίσταται η αποφυγή κατανάλωσης ξιφία πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Σύμφωνα με τις διεθνείς διατροφικές συστάσεις, τα ψάρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, η οποία πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

«Αν θα θέλαμε συμπερασματικά να προσδιορίσουμε εκ νέου κάποιες συστάσεις για την κατανάλωση ψαριών μετά από αυτά, αλλά και από αντίστοιχα ερευνητικά δεδομένα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι τα ψάρια αποτελούν ευεργετική τροφή που είναι απαραίτητη στο διαιτολόγιό μας. Προσοχή πρέπει να υπάρχει για τον ξιφία και για τις συγκεκριμένες ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες που αναφέρθηκαν προηγουμένως», διευκρίνισε ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γεν. Γραμματέας του ΕΙΔ.

Σχετικά με τα Βαρέα Τοξικά Μέταλλα και τη Δράση τους στον Ανθρώπινο Οργανισμό:

Τα βαρέα αυτά τοξικά μέταλλα, κρύβονται σε πολλά από τα αντικείμενα που καθημερινά χρησιμοποιούμε όπως οι μπαταρίες, χρώματα-βαφές, πλαστικά είδη, λάμπες φθορίου, κόλες συγκολλήσεως, κ.λ.π. Έτσι λοιπόν ακόμα και αν θεωρήσουμε πως οι βιομηχανίες προσέχουν τα κατάλοιπα τους, όλα τα παραπάνω στοιχεία όταν κάποια στιγμή αποδομηθούν, αποδίδουν ποσά τοξικών μετάλλων στο χώμα και από εκεί μέσω της βροχής και της μεταφοράς τους με το νερό, μολύνουν τη θάλασσα και κατά συνέπεια τα ψάρια που ζουν μέσα σε αυτήν.

Ο μόλυβδος, σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης οδηγώντας το άτομο σε αναιμία, ενώ παράλληλα μπορεί να αποβεί καταστροφικός για το νευρικό σύστημα και το συκώτι. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις συγκεντρώσεις μολύβδου.

Ο υδράργυρος δρα ως νευροτοξίνη και η αυξημένη συγκέντρωση του οδηγεί το άτομο σε διαταραχές της συμπεριφοράς, σε αλλοιώσεις της οπτικής οξύτητας, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης, ενώ μπορεί να αποβεί μοιραίος και για τη νεφρική λειτουργία. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση τοξίκωσης από υδράργυρο συνέβη πριν χρόνια στην Minamata της Ιαπωνίας, όταν μεθυλικός υδράργυρος που προερχόταν από βιομηχανίες διαλυτικών χρωμάτων, έπεσε ως κατάλοιπο στη θάλασσα και μόλυνε τα ψάρια. Τα άτομα που κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα από αυτά τα ψάρια παρουσίασαν τα παραπάνω συμπτώματα ενώ περίπου 1000 συνάνθρωποι μας απεβίωσαν.

Τέλος, το κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρικές βλάβες, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα, ενώ ενοχοποιείται και για καρκίνο των οργάνων αναπαραγωγής και των πνευμόνων.

Σχετικά με το ΕΙΔ

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με επιστημονικό υπόβαθρο, του οποίου μέλη είναι καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της διατροφής και της υγείας.
Κύριος σκοπός του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ) είναι να συμβάλλει στη χάραξη μιας νέας διατροφικής στρατηγικής πορείας στη χώρα μας, με απώτερο στόχο τη βελτίωση του επιπέδου διατροφής και υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Με αρωγούς του έγκριτους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, κρατικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ) επιδιώκει να ενημερώνει σε βάθος το Ελληνικό κοινό σε θέματα διατροφής & υγείας, να διαμορφώνει σωστά διατροφικά πρότυπα και να πληροφορεί τους καταναλωτές σε τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

Μέθοδοι Ανάλυσης

Κάδμιο (Όρια Νομοθεσίας για σολομό max 0,05 mg/Kg και για ξιφία max 0,3 mg/Kg)

Μόλυβδος (Όρια Νομοθεσίας για τα συγκεκριμένα ψάρια max 0,3 mg/Kg)

Υδράργυρος (Όρια Νομοθεσίας για σολομό max 0,5 mg/Kg, για ξιφία max 1 mg/Kg)

Δείγματα Σολομού από Φιόρδ Νορβηγίας αγορασμένα από Κατάστημα Βιολογικών

Flame AAS, AAS/VGA cold

<0,02

<0,2

0,029

Δείγματα Σολομού καπνιστού Ελληνικής Προελεύσεως

Flame AAS, AAS/VGA cold

<0,02

<0,2

0,054

Δείγματα Σολομού Νορβηγίας Υδατοκαλλιέργειας

Flame AAS, AAS/VGA cold

<0,02

<0,2

0,026

Δείγματα Σολομού Κονσέρβα

Flame AAS, AAS/VGA cold

<0,02

<0,2

0,029

Δείγματα Σολομού καπνιστού Σκοτίας

Flame AAS, AAS/VGA cold

<0,02

<0,2

0,02

Δείγματα Ξιφία Μεσογείου

Flame AAS, AAS/VGA cold

<0,02

<0,2

0,49