ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΡΩΩ 2ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΔ “ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΡΩΩ” που ξεκίνησε για 2η χρονιά στα σχολεία της Αττικής, η συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ολγα Κουνάρη ενημερώνει:

Οι γονείς είναι οι καλύτεροι κριτές για το τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά τους και πότε, τα παιδιά όμως είναι οι καλύτεροι κριτές για το πόσο πρέπει να τρώνε.
Παρακάτω ακολουθούν πέντε βασικά διατροφικά καθήκοντα για τους γονείς.
1. Προσφέρετε καθημερινά ποικιλία υγιεινών και νόστιμων φαγητών.
2. Σερβίρετε τα γεύματα και τα σνακ βάση προγράμματος
3. Φροντίστε η ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού να είναι ευχάριστη
4. Διδάξτε τρόπους καλής συμπεριφοράς στο τραπέζι
5. Δώστε το καλό παράδειγμα
Ευχάριστες εμπειρίες με το φαγητό σε οποιαδήποτε ηλικία βοηθούν να δημιουργηθεί μια βάση σωστών διατροφικών συνηθειών για ολόκληρη τη ζωή. Η θετική αντιμετώπιση καταστάσεων που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τη διατροφή ενθαρρύνει υγιεινές διατροφικές επιλογές.
Η Ώρα του Φαγητού – Πεδίο Μάχης;
“Καθάρισε το πιάτο σου”
“Δεν θα φας γλυκό αν δεν φας τα λαχανικά σου”
“Αν είσαι καλό παιδί θα φας γλυκό”
Για τους περισσότερους γονείς οι παραπάνω φράσεις είναι πολύ γνώριμες. Παρ’όλα αυτά το φαγητό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο θρέψης και όχι ως βραβείο ή τιμωρία. Μακροπρόθεσμα, τέτοιου είδους δωροδοκίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σχέση των παιδιών με το φαγητό.
Τα μικρά παιδιά είναι πολύ έξυπνα για να τα ξεγελάμε με τη φράση: “ Κάνε αυτό που λέω και όχι αυτό που κάνω”. Τα παιδιά μαθαίνουν αντιγράφοντας αυτά που βλέπουν. Οι ενήλικες που έχουν κακές διατροφικές συνήθειες δεν μπορούν να απαιτούν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά. Δώστε το καλό παράδειγμα τρώγοντας τα γεύματά σας βάση προγράμματος και κάνοντας υγιεινές και νόστιμες διατροφικές επιλογές.
Οι γονείς είναι εκείνοι που ελέγχουν ποια τρόφιμα μπαίνουν στο σπίτι. Όταν υπάρχουν πολλά υγιεινά τρόφιμα στο σπίτι τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι αυτές οι διατροφικές επιλογές είναι τρόπος ζωής. Οι ώρες των γευμάτων είναι χρόνος για την οικογένεια. Τα παιδιά σας μαθαίνουν πολλά πράγματα όταν τρώτε μαζί τους. Οι ευχάριστες κοινωνικές συνευρέσεις γύρω από το τραπέζι χτίζουν σωστές διατροφικές συνήθειες.