Πώς να φάτε υγιεινά στα ταβερνάκια το καλοκαίρι

Μαρία Πετρογιάννη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Μsc

Υποψήφια διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου

            Το φαγητό σε κάποιο ταβερνάκι μετά το μπάνιο ή το βραδάκι με φίλους είναι μια από τις απολαύσεις του Έλληνα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η νοστιμιά, η μεγάλη ποικιλία στις επιλογές του φαγητού, αλλά και η Ελληνική νοοτροπία του γεμάτου τραπεζιού οδηγούν συχνά σε υπερκατανάλωση. Για να μπορέσετε γυρνώντας στο σπίτι να σας έχουν μείνει μόνο  οι ωραίες αναμνήσεις των διακοπών και όχι τα παραπανίσια κιλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

 

Ξεκινώντας με τα ορεκτικά

  • Οι επιλογές των ορεκτικών συνήθως έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά γι αυτό μην τα χρησιμοποιήσετε για να χορτάσετε απλά δοκιμάστε.
  • Περιμένετε να έρθουν όλα τα ορεκτικά και βάλτε μόνο μια φορά σε μικρό πιάτο. Θα έχετε καλύτερη εικόνα της ποσότητας που θα φάτε.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τυριά και τα τηγανιτά ορεκτικά.
  • Καλές εναλλακτικές είναι η πατατοσαλάτα ή οι βραστές πατάτες αντί για τις τηγανιτές, τα βραστά ή ψητά λαχανικά αντί για τα τηγανιτά, το τζατζίκι αντί της τυροσαλάτας ή τυροκαυτερής.
  • Αν ζητήσετε τα ορεκτικά να έρθουν με το κυρίως γεύμα είναι πιθανό να φάτε πολύ λιγότερα.

 

Ψωμί-Σαλάτα

  • Ζητήστε το ψωμί να μην έχει λάδι αν είναι ψημένο γιατί μια φέτα μπορεί να ξεπεράσει και τις 200 θερμίδες.
  • Αν ζητήσετε να μην σας το φέρουν μόνο του στην αρχή θα φάτε σίγουρα λιγότερο.
  • Η κλασική καλοκαιρινή σαλάτα είναι η χωριάτικη η οποία αν και πολύ νόστιμη λόγω τις φέτας και του αρκετού λαδιού έχει αρκετές θερμίδες.
  • Πιο ελαφριά επιλογή σαλάτας αποτελούν τα βραστά κολοκυθάκια ή τα βλίτα και η αγγουροντομάτα.

 

Κυρίως Πιάτο

  • Aν το κυρίως πιάτο σας είναι ένα μια επιλογή πλούσια σε θερμίδες ή λιπαρά όπως ο μουσακάς, το παστίτσιο ή κάποιο σουφλέ συνδυάστε το μόνο με σαλάτα
  • Αν έχετε πάρει ορεκτικά προτιμήστε ψητό ψάρι ή κοτόπουλο ή μπριζόλα.
  • Σαν συνοδεία στα ψητά αντί για τηγανιτές πατάτες ζητήστε βραστά λαχανικά, βραστή πατάτα ή ρύζι.
  • Αν γενικά προτιμάτε τα ορεκτικά, μοιραστείτε το κυρίως πιάτο σας με άλλο ένα άτομο.

 

Επιδόρπιο

  • Ιδανική επιλογής είναι το φρούτο ή το γλυκό του κουταλιού.
  • Μην ξεχνάτε ότι οι θερμίδες ενός γλυκού μπορούν να φτάσουν και τις θερμίδες ενός κυρίως πιάτου (πχ καρυδόπιτα με παγωτό, cheesecake). Σε αυτή την περίπτωση μοιραστείτε το με τουλάχιστον ένα ακόμα άτομο.

 

Αλκοόλ-Αναψυκτικά

  • Μην χρησιμοποιείτε το αλκοόλ (μπύρα) ή τα αναψυκτικά για να ξεδιψάσετε γιατί έχουν πολλές και άχρηστε θερμίδες.
  • Ξεκινήστε με 1 ποτήρι νερό και περιμένετε να έρθουν τα φαγητά για να πιείτε 1-2 ποτηράκια κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα ή ούζο.

 

Γενικές Συμβουλές

  • Προσπαθήστε το προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα από το γεύμα στην ταβέρνα να είναι κάτι ελαφρύ όπως κάποια σαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο, γιαούρτι με φρούτα, τοστ ή αραβική πίτα με γαλοπούλας, τυρί και λαχανικά.
  • Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα γεύματα όπως το δεκατιανό ή το απογευματινό γιατί θα κρατήσουν ψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σας και θα ρυθμίσετε καλύτερα την όρεξή σας κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Ιδανικές επιλογές είναι τα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και το άπαχο γάλα ή γιαούρτι.
  • Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για κίνηση που προσφέρονται στις διακοπές όπως το κολύμπι, τις ρακέτες, το περπάτημα, το χορό κλπ.