Νιόκι με σάλτσα φρέσκιας τομάτας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΝΙΟΚΙ ΠΑΤΑΤΑΣ   (ΓΙΑ 12 ΜΕΡΙΔΕΣ)

400 γρ. πατάτες

50 γρ. βούτυρο θερμοκρασία περιβάλλοντος

2 κρόκοι αυγών

100 γρ. αλεύρι

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε, καθαρίζουμε και περνάμε τις πατάτες από μια μηχανή του πουρέ και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, το βούτυρο και ένα-ένα τους κρόκους του αυγού. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.

Προσέχουμε να έχει ανακατευτεί πολύ καλά το μείγμα μεταξύ του.

Σε ένα μάρμαρο πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια το ζυμάρι μας.

Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μήκος περίπου όσο το 1/3 του μικρού μας δαχτύλου και τα τοποθετούμε στο πίσω μέρος ενός γυρισμένου πιρουνιού έτσι ώστε να πάρουν το σχέδιό του.

Βράζουμε τα νιόκι σε καυτό αλατισμένο νερό, το πολύ για 2 λεπτά.

 

ΤΙΡ: Τα νιόκι μπορούμε να τα συνδυάσουμε με λευκή ή μαύρη τρούφα, με βασιλικό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σάλτσα φρέσκιας τομάτας ή οιοδήποτε μανιτάρι άγριο της αρεσκείας μας.

Χρόνος προετοιμασίας:   45

Χρόνος μαγειρέματος:   10

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΛΤΣΑΣ  ( ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ)

4 μεγάλες ώριμες τομάτες

½ μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες

40 ml ελαιόλαδο

ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε για 4-5 λεπτά τα νιόκι σε καλά αλατισμένο νερό. Συγχρόνως, ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Χαράζουμε πρώτα τις τομάτες, τις ρίχνουμε σε βραστό νερό για 10 δευτερόλεπτα και στην συνέχεια σε παγωμένο. Έτσι μπορώ να τις ξεφλουδίσω εύκολα.

Τις κόβουμε στα 4 και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Την σάρκα που μου έχει απομείνει, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Σε ένα κατσαρολάκι, αδειάζουμε την ψιλοκομμένη τομάτα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά.

Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό.

 

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος : 25 λεπτά.

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 480 Kcal

Η πατάτα, βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή νιόκι, αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες πηγές αμύλου που συναντάμε στις τροφές. Μια μικρή ποσότητα του αμύλου της πατάτας, ανθίσταται στην ενζυματική διάσπαση από το πεπτικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να «καταφθάνει» στο παχύ έντερο άθικτη. Αυτό το μέρος του αμύλου αναφέρεται επιστημονικά ως «ανθεκτικό άμυλο» και ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των φυτικών ινών.

Σύμφωνα με μελέτες, το «ανθεκτικό άμυλο» παρουσιάζει οφέλη υγείας που ξεκινούν από την αύξηση του κορεσμού και τον έλεγχο της χοληστερόλης και επεκτείνονται έως και τη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποσοστό περίπου 7% του αμύλου της βραστής πατάτας αποτελεί «ανθεκτικό άμυλο», ενώ αξιοσημείωτο είναι πως αν η πατάτα κρυώσει το «ανθεκτικό άμυλο» αυξάνεται σε 13% !!