Κουσκουσέ με γαρίδες

Υλικά για το ΚΟΥΣΚΟΥΣΕ

250γρ. κουσκουσέ

1 κολοκύθι ψιλοκομμένο

2 καρότα ψιλοκομμένα

2 ντομάτες ψιλοκομμένες

1lt νερό

20γρ. αλάτι

5γρ. πιπέρι λευκό

200ml λευκό κρασί

 

Υλικά για τις γαρίδες

500γρ. γαρίδες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

10γρ. αλάτι

2γρ. μαύρο πιπέρι

2γρ. κάρι

20ml ελαιόλαδο

Χυμό από ένα λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το κουσκουσέ σε μια κατσαρόλα (εκτός του κουσκουσέ). Τα αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 15 λεπτά στην συνεχεία αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και το πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κατόπιν το ξαναζεσταίνουμε και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το κουσκουσέ και το μαγείρευε για 5 λεπτά. Το σουρώνουμε και το κρατάμε ζεστό. Σε ένα αλουμινόχαρτο περίπου 15cm τοποθετούμε τις γαρίδες με τα μπαχαρικά, το λάδι και το λεμόνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς τις γαρίδες μας για 20 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε το κουσκουσέ σε μια πιατέλα και επάνω τοποθετούμε τις γαρίδες με την σος που έχει δημιουργηθεί.

 

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 530 Kcal

15 μέτριες γαρίδες, εμπεριέχουν περίπου 166 mg χοληστερόλης. Οι αρμόδιοι φορείς υγείας προτείνουν για τους υγιείς ενήλικες, την κατανάλωση έως 300 mg διαιτητικής χοληστερόλης ημερησίως.

Η χοληστερόλη του οργανισμού μας, προέρχεται από την ενδογενή σύνθεσή της και από τις τροφές – πηγές χοληστερόλης. Η ενδογενής σύνθεση της καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ η χοληστερόλη που καταναλώνουμε από τις τροφές, συμβάλλει στο 30 – 40% της χοληστερόλης του οργανισμού μας. Τα κορεσμένα λιπαρά προσφέρουν το υπόστρωμα για αύξηση της σύνθεσης της ενδογενούς χοληστερόλης και συνεπώς το κόκκινο κρέας και το λίπος των γαλακτοκομικών είναι πιο «επικίνδυνα» από τις γαρίδες της συνταγής μας, οι οποίες έχουν ίχνη κορεσμένων λιπαρών !!