Κουραμπιέδες

Υλικά για 60 τεμάχια

  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 kg αλεύρι μαλακό
  • 10 ml ροδόνερο
  • 10 γρ. βανίλια
  • 10 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 20 ml κονιάκ
  • 300 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει.

Τότε βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αμύγδαλο στο μίξερ και τα ζυμώνουμε.

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε να ζυμωθούν για λίγα λεπτά μαζί.

Πλάθουμε στην συνέχεια το μείγμα σε στρογγυλά μπαλάκια και τα πατάμε ελαφρώς με την χούφτα μου δίνοντάς τους το γνωστό σχήμα του κουραμπιέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130ο για περίπου 50 λεπτά.

Μόλις ξεφουρνίσουμε, ψεκάζουμε τους κουραμπιέδες με λίγο νερό και κονιάκ.

Με το που κρυώσουν τελείως, κοσκινίζουμε αρκετή ζάχαρη άχνη πάνω τους.

 

Χρόνος προετοιμασίας 35 λεπτα

Χρόνος μαγειρέματος   : 1 ώρα

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ περίπου 155 Kcal

Βασικό συστατικό για ένα γευστικό κουραμπιέ, είναι σίγουρα το καλής ποιότητας βούτυρο. Το βούτυρο είναι μια ιδιαιτέρως πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία τοποθετούν το «λιθαράκι» για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ένας μόλις κουραμπιές βάρους 30γρ. εμπεριέχει περίπου 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και σημειώστε πως σε μια ισορροπημένη διατροφή θερμιδικής απόδοσης 2000 Kcal, το συνολικό κορεσμένο λίπος προτείνεται να μην ξεπερνά τα 16 γραμμάρια (όσο «κρύβεται» σε 8 κουραμπιέδες περίπου…). Τα αμύγδαλα που προσθέτουμε, έρχονται κάπως να εξισορροπήσουν την κατάσταση, αφού αποτελούν θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία παρουσιάζουν θετικές επιδράσεις στο λιπιδαιμικό μας προφίλ. Η σύνεση και το μέτρο λοιπόν στη κατανάλωση, αποτελούν χρυσή τομή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στη διατροφή τους, απολαμβάνοντας τους μοσχοβολιστούς κουραμπιέδες !!