Η θρεπτική αξία του λιναρόσπορου

Σταματάκη Αστερία, Msc
Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

Τα μικρά, σκληρά , γυαλιστερά σποράκια του λιναρόσπορου με την ιδιαίτερη γεύση έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον  των επιστημόνων.  Ο λιναρόσπορος διαθέτει πολλά  ωφέλιμα  θρεπτικά  συστατικά  και η κατανάλωση του συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος  σε βιταμίνες και μέταλλα ( βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο). Είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα  και περιέχει  διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώ περιέχει και αρκετές φυτοχημικές ουσίες, με «πρωταγωνίστριες» τις λιγνάνες.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του λιναρόσπορου μπορεί να  συμβάλλει:

  • Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο λιναρόσπορο βοηθούν το γαστρεντερικό σύστημα και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου.  Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, βοήθησε σημαντικά άτομα που  υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
  • Στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος. Φαίνεται ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες  του λιναρόσπορου συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
  • Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι το ALA μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, και έτσι  το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα. Μελέτη έχει δείξει ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου πιθανόν να μπορούσε να βοηθήσει σε αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις όπως για παράδειγμα ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση.