Γνωρίστε τα ελληνικά super foods

Τροφές της Ελλάδας, θρεπτικές, νόστιμες, προπάντων υγιεινές, που τις συναντάμε καθημερινά ή και πιο αραιά στο τραπέζι μας. Τι ξέρουμε γι’ αυτές; Πόσο παλιές είναι και πόσο τις έχουμε αξιοποιήσει στην ελληνική κουζίνα; Δύο επιστήμονες, καταξιωμένοι στον τομέα τους, μας μιλούν για τα δώρα της ελληνικής φύσης και τα οφέλη τους. Τα οφέλη αυτά δεν αποτελούν «έμπνευση» των συγγραφέων αλλά στηρίζονται σε μελέτες, έτσι όπως μόνο η γνώση ενός ειδικού μπορεί να αξιολογήσει και να παρουσιάσει. Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε ένα από τα ελληνικά super foods και κλείνει με μία πρωτότυπη συνταγή.

Σκοπός του βιβλίου είναι οι Έλληνες να πάψουν να αναζητούν «υπερτροφές» από τον Αμαζόνιο, το Θιβέτ και από οπουδήποτε αλλού (π.χ. goji berries, cranberries, chia, quinoa κ.λπ.) και να αγαπήσουν περισσότερο τη χώρα τους και τα προϊόντα της, γνωρίζοντας παράλληλα την επιστημονική αλήθεια και όχι τη στρεβλή πλευρά των πραγμάτων.

Ένα βιβλίο που αναδεικνύει την ιστορία, τα ευεργετικά χαρακτηριστικά και τη διατροφική αξία των ελληνικών super foods.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Οι συγγραφείς

O κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Leeds Metropolitan University στον τομέα της Διατροφής και Διαιτολογίας και κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην Κλινική Διαιτολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο και έναν στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey. Το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού στη Διατροφική Ιατρική από το University of Surrey αποτελεί παγκοσμίως το καλύτερο στο είδος του και το έχουν ολοκληρώσει έως σήμερα μόνο 3 Έλληνες επιστήμονες. Από το 1996 παρουσιάζει σε εβδομαδιαία συχνότητα, στην τηλεόραση, θέματα διατροφής, άλλοτε ως καλεσμένος ενημερωτικών εκπομπών και άλλοτε ως μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης. Είναι από τους πρώτους διαιτολόγους στην ελληνική τηλεόραση που υπερασπίστηκε δημόσια το επάγγελμα του επιστήμονα διαιτολόγου-διατροφολόγου, διαχωρίζοντάς το από αυτό του ιατρού αλλά και διαφόρων «παρείσακτων». Σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής και είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Η Αστερία Σταματάκη γεννήθηκε το 1978 στη Μαλεσίνα Λοκρίδας, όπου και μεγάλωσε εκεί.  Είναι πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος και Διευθύντρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στον τομέα της Κλινικής Διατροφής του τμήματος Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Εξασκεί το επάγγελμα της διαιτολόγου από το 2001. Το χρονικό διάστημα 2003-2012 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στη γαστρεντερολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. Έχει ασχοληθεί αρκετά με άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και ιδιαίτερα με ασθενείς με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Από το 2008 είναι εκπαιδεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων σε θέματα Διατροφής στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης. Επίσης είναι μέλος  της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Εντερικών Νοσημάτων και της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα.