Το ενδοκοιλιακό λίπος αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς παράγοντα κινδύνου για σημαντικά προβλήματα υγείας. Παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα και πολλά άλλα σχετίζονται σήμερα με το ενδοκοιλιακό λίπος. Αλλά και απλά καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν όταν η κοιλίτσα κάνει την εμφάνισή της, όπως εύκολη κόπωση, ροχαλητό ακόμη και άπνοιες κατά τον ύπνο, ενδεχομένως να σχετίζονται με αυτό. Η εμφάνιση αυτών των προβλημάτων δεν είναι αντίστοιχη σε όλους τους ανθρώπους και ποικίλει ανάλογα με το ποσοστό του ενδοκοιλιακού λίπους, το φύλο, την ηλικία, τις αντοχές του καθενός. Οι γυναίκες μάλιστα λόγω της ορμονικής τους ιδιοσυγκρασίας, εμφανίζουν προβλήματα κυρίως μετά την κλιμακτήριο. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα πρέπει να είναι το λίπος μας και ιδιαίτερα το ενδοκοιλιακό και πώς μπορούμε να το μετρήσουμε. Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα ποικίλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Μια μέση τιμή δίνεται αναλυτικά στον άνω πίνακα.
Και μιας και μιλάμε για απώλεια βάρους, αυτός είναι και ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης και απώλειας του ενδοκοιλιακού λίπους. Μια σωστή διατροφή παράλληλα με συστηματική φυσική δραστηριότητα, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για να δημιουργήσουμε όπως λέμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας στον οργανισμό μας. Να αυξήσουμε δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε ημερησίως μέσω της άσκησης και ταυτόχρονα να μειώσουμε αυτές που προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Τότε ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια θα κινητοποιήσει το αποθηκευμένο του λίπος. Και το καλό το αφήσαμε για το τέλος : το ενδοκοιλιακό λίπος είναι το πρώτο που ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του οργανισμού και όπως λέμε είναι μεταβολικά ενεργό. Με απλά λόγια η κοιλίτσα είναι το πρώτο πράγμα που συνήθως φεύγει χάνοντας κάποια κιλά.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω δείχνουν ότι το ενδοκοιλιακό λίπος, σε άλλους περισσότερο σε άλλους λιγότερο αποτελεί ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σωστή διατροφή και συστηματική φυσική δραστηριότητα αποτελούν το ιδανικό μείγμα για να αντιμετωπίσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό, αλλά ίσως το πιο σημαντικό να προλάβουμε την εμφάνισή του.
Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Πρόεδρος ΕΙΔ