Ελληνικό γιαούρτι : Γιατί έχει γίνει μόδα στο εξωτερικό;

Μαρία Πετρογιάννη

Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Μ.Sc.

 

Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. Οι Έλληνες γνώριζαν το γιαούρτι και ήταν ενημερωμένοι για τις υγιεινές του ιδιότητες. Το γιαούρτι έχει υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί ολιγοθερμιδική τροφή με σχετικά μικρή ποσότητα λιπαρών (ειδικότερα τα μη στραγγισμένα γιαούρτια). Καταναλώνεται κυρίως ως σνακ και σαν βάση πρωινού αλλά χρησιμοποιείται και σε διάφορα φαγητά καθώς επίσης και σαν ελαφριά σος σε σαλάτες. Ο κόσμος αγαπά να το καταναλώνει γιατί αποτελεί ένα απολαυστικό αλλά ταυτόχρονα και υγιεινό σνακ. Βοηθάει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς τα ένζυμα που περιέχει διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των τροφών. Επίσης τα ζωντανά και ενεργά βακτήρια που περιέχει ασκούν θετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς επίσης αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου που συμβάλει στην καλή υγεία των οστών.

Η ελληνική βιομηχανία γιαουρτιού έχει να επιδείξει σημαντική παρουσία στην παγκόσμια αγορά με κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες, σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και υψηλού επιπέδου προϊόν, ιδιαίτερης φήμης και ποιότητας. Στην Νέα Υόρκη η παραγωγή του ελληνικού γιαουρτιού εξελίσσεται σε ολοένα ισχυρότερο μηχανισμό στήριξης της αγροτικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσαν σε αξία τα 60 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού προξενείου στη Νέα Υόρκη οι ετήσιες πωλήσεις κυμαίνονται γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τι είναι όμως αυτό που έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού στο εξωτερικό;  Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει τις ίδιες θερμίδες που περιέχει και κάποιο άλλο γιαούρτι του εξωτερικού αλλά περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών και μισή ποσότητα υδατανθράκων. Διατηρώντας την κρεμώδη υφή του ικανοποιεί και την γεύση των καταναλωτών. Έτσι όταν κάποιος προτιμά το γιαούρτι του να έχει κρεμώδη υφή, περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες επιλέγει το Ελληνικό γιαούρτι!

Πιο συγκεκριμένα για το κομμάτι των πρωτεϊνών: η υψηλή περιεκτικότητα του ελληνικού γιαουρτιού σε πρωτεΐνες βοηθά το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Μια τυπική μερίδα 170γρ. περιέχει 15-20γρ. πρωτεΐνης, ποσότητα που βρίσκεται σε 60-90γρ. άπαχου κρέατος. Έτσι πολλοί χορτοφάγοι μπορούν και το προσαρμόζουν στη διατροφή τους για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη. Τα άλλα γιαούρτια περιέχουν περίπου 9γρ. πρωτεΐνης στην αντίστοιχη ποσότητα. Τώρα όσο αναφορά την χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το ελληνικό γιαούρτι ικανοποιεί όλους όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Στην ποσότητα που αναφέρθηκε προηγουμένως περιέχονται 5-8γρ. υδατανθράκων ενώ στα άλλα γιαούρτια 13-17γρ. Τέλος σε ένα άλλο σημείο που υπερτερεί το Ελληνικό γιαούρτι είναι στην χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου. Πιο συγκεκριμένα μια μερίδα ελληνικού γιαουρτιού περιέχει κατά μέσω όρο 50mg νατρίου περίπου μισή ποσότητα από αυτή που περιέχεται στα άλλα γιαούρτια. Η υψηλή κατανάλωση νατρίου συσχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναφερθεί πως για να παραχθεί η συγκεκριμένη κρεμώδης υφή του ελληνικού γιαουρτιού αφαιρείται μεγαλύτερη ποσότητα νερού και μαγιάς με αποτέλεσμα να αφαιρείται και κάποια ποσότητα ασβεστίου για αυτό και το ελληνικό γιαούρτι περιέχει λιγότερο ασβέστιο από τα άλλα γιαούρτια. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η σύσταση των δύο γιαουρτιών.

Θρεπτικά συστατικά/100g * Ελληνικό άπαχο γιαούρτι Άπαχο Γιαούρτι
Ενέργεια 59 kcal 56 kcal
Πρωτεΐνες 10,19 g 5,73 g
Υδατάνθρακες 3,6 g 7,68 g
Λιπαρά 0,39 g 0,18 g
Ασβέστιο 110 mg 199 mg
Νάτριο 36 mg 77 mg