Διατροφικές Συμβουλές για την αντιμετώπιση της ενοχλητικής κυτταρίτιδας

Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.
M.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey

 

Ένα από τα συχνότερα σε εμφάνιση, προβλήματα της γυναικείας αισθητικής, αποτελεί σίγουρα η κυτταρίτιδα. Η εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αποτελεί την έκφραση τριών βασικών καταστάσεων, που συνήθως συνυπάρχουν και είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού και βέβαια η τοπική, έντονη διόγκωση των λιποκυττάρων. Το αισθητικό αποτέλεσμα της συνύπαρξης των ανωτέρω καταστάσεων, είναι η χαρακτηριστική «φλούδα πορτοκαλιού», ενώ πρέπει να τονισθεί πως υπάρχουν μορφές κυτταρίτιδας, με σημαντικότερη την οιδηματώδη μορφή της.

Οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, πρέπει να είναι αφενός η προαγωγή της υγείας και της καλής λειτουργίας του συνδετικού ιστού και των μικρών αγγείων και αφετέρου η μείωση του λιπώδους ιστού.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, πολύ σημαντική είναι η ένταξη του ατόμου σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τις εξής αρχές :

  • Χαμηλή διατροφική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά γαλακτοκομικών, κρέατος)
  • Χαμηλή διατροφική κατανάλωση απλών σακχάρων (π.χ. επιτραπέζιας ζάχαρης)
  • Προσοχή στη κατανάλωση αλατιού και ιδιαίτερα κρυμμένου (σε κονσέρβες, fast – food, διάφορες σως -σάλτσες, κ.λ.π.)
  • Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών μαγειρικών παρασκευών
  • Περιορισμός κατανάλωσης τροφίμων τα οποία εμπεριέχουν συνδυασμό των συστατικών που αναφέρθησαν (γλυκά = πολύ ζάχαρη + κορεσμένο λίπος  από βούτυρο ή κρέμα γάλακτος)
  • Επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής (τουλάχιστο 5 μερίδες καθημερινά)
  • Επαρκής ενυδάτωση – ανάλογη με τη θερμιδική πρόσληψη (άτομο που προσλαμβάνει τροφή θερμιδικής απόδοσης 2000 Kcal πρέπει να καταναλώνει 2 λίτρα υγρών καθημερινά).

Η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, ενός πολυπαραγοντικού όπως διαφαίνεται προβλήματος, αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, πεδίο έρευνας επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων. Το σίγουρο είναι πως τόσο η ισορροπημένη διατροφή, με βασικά στοιχεία την μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από κρέας και γαλακτοκομικά, την ελάττωση της κατανάλωσης αλατιού, την επάρκεια σε φρούτα και λαχανικά και την σωστή ενυδάτωση, όσο και η αρωγή σωστής εξωτερικής καλλυντικής περιποίησης, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αντιμετώπισης και ουσιαστικής βελτίωσης της «αντιαισθητικής» κυτταρίτιδας.