Διατροφή Για Δυνατά Μυαλά

Στέφη Καλλή, MSc  
Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

O εγκέφαλος είναι μεταβολικά από τους πιο ενεργούς ιστούς , συμβάλλοντας κατά 20-30% του  μεταβολικού ρυθμού. Οι υψηλές ενεργειακές ανάγκες του εγκεφάλου με στόχο την επίτευξη των νοητικών λειτουργιών οφείλονται στην ύπαρξη των υπερδραστήριων νευρώνων. Μελέτες έχουν συσχετίσει την ελάττωση ή την απώλεια μνήμης με διατροφικές ελλείψεις , εκτός κύριων αιτιών όπως είναι το γήρας , οι εγκεφαλικές κακώσεις , οι νεοπλασίες και τα ψυχογενή νοσήματα.

ΠΛιπαρά οξέα

Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, καθώς και η αποφυγή του κόκκινου  κρέατος και των γαλακτοκομικών, πλούσιων τροφών σε κορεσμένα λιπαρά,  συνδέεται με καλύτερη μνήμη  και γενικότερα με βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Η διατροφική έλλειψη των ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της εγκεφαλικής γήρανσης και να μειώσει τη δυνατότητα της ανάμνησης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Τρόφιμα από τα οποία προασλαμβάνουμε τα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα έιναι: Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός, τόνος, σκουμπρί), τα άγρια χόρτα,ο λιναρόσπορος και οι ξηροί καρποί.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον μηχανισμό της εδραίωσης της ανάμνησης και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον ιππόκαμπο. Πρόκειται για ανατομικό μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λειτουργία της μακρόχρονης και βραχύχρονης μνήμης.Διαιτητικές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά , το μοσχαρίσιο κρέας, το συκώτι, το φύτρο σιταριού και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωϊνού.

Φλαβονοειδή

Εκτός των  μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών, ενδιαφέρουσες μελέτες αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση των φλαβονοειδών στην ρύθμιση της λειτουργίας των νευρώνων και κατ’επέκταση στην μνήμη και την πνευματική λειτουργία.Αξίζει να αναφέρουμε πως ο μηχανισμός δράσης των φλαβονοειδών δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.Σύμφωνα με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα  η ενίσχυση της διατροφής με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή  όπως έιναι τα κράνα,τα  βατόμουρα , το πράσινο τσάι, ο καφές, το κακάο, το κόκκινο κρασί και το εκχύλισμα από το βότανο Ginkgo biloba, ενδεχομένως να βελτιώνουν την ικανότητα μνήμης και μάθησης ,ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων.