ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΥΡΓΙΑ
Διατροφολόγος –Διαιτολόγος
Master practitioner in Eating Disorders & Obesity
Η φύση μας έχει χαρίσει απλόχερα το μυστικό της μακροζωίας. Ο λόγος για τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε όλες τις τροφές και κυρίως στα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Αφθονία μελετών δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων λαχανικών, δηλαδή δυο φλιτζάνια λαχανικά ωμά ή βραστά είναι ικανά, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, να μας επιτρέψουν να ζήσουμε με υγεία και “αξιοπρέπεια” για αρκετά χρόνια. Ειδικά το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό , «βόμβα» θρεπτικών συστατικών. Πρόκειται για μια τροφή που ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά, με πληθώρα ευεργετικών ουσιών και αμέτρητες θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχει σε αφθονία αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, K, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο , ψευδάργυρο, και χρώμιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σελήνιο.
Ένα φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό περιέχει :
• βιταμίνης C : 205 % RDA *
• βιταμίνης Κ : 190 % RDA
• βιταμίνης Α : 46 % RDA
• φολικού : 24 % RDA
• διαιτητικών ινών : 19 % RDA
• μαγγανίου : 17 % RDA
• ασβεστίου : 15 % RDA
*RDA (συνιστώμενη ημερήσια δόση)
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μπρόκολου:
- Η αυξημένη εβδομαδιαία κατανάλωση του μπρόκολου αλλά και άλλων σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακής νόσου.
- Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική πρόσληψη χημικών “μαχητών” όπως οι γλουκοσινολάτες που περιέχονται στα σταυρανθή συνδέεται με αντιγηραντικά και αντικαρκινικά οφέλη.
- Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της “East Anglia”, φαίνεται ότι η σουλφοραφάνη μια ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο, επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων που συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα. Η σουλφοραφάνη φαίνεται ότι είναι εξίσου γνωστή για αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες .
- Τέλος το Σελήνιο (Se) που βρίσκεται στο μπρόκολο φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αρκετά ευαίσθητη τροφή στις υψηλές θερμοκρασίες. Η προστατευτική του δράση ενάντια διαφόρων ασθενειών είναι πιο ισχυρή, όταν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο ή ακόμα “τηγανιτό “ σε αντικολλητικό τηγάνι, με ελάχιστο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά .