Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Οι διατροφικές μας συνήθειες καθορίζουν σε ένα σημαντικό βαθμός τόσο το επίπεδο υγείας μας όσο και το σωματικό μας βάρος. Και όταν λέμε διατροφικές συνήθειες δεν εννοούμε μόνο το τι είδος τροφών καταναλώνουμε αλλά και το πώς τις καταναλώνουμε. Ολοένα και περισσότερα λοιπόν ερευνητικά στοιχεία σχετίζουν την ταχύτητα με την οποίο τρώμε το γεύμα μας με το σωματικό μας βάρος.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν τρώνε κατεβάζουν το φαγητό τους σχεδόν αμάσητο. Ο μικρός χρόνος κατανάλωσης του φαγητού όμως, πέρα από το γεγονός ότι δεν βοηθάει την καλή πέψη του, σχετίζεται και με αύξηση του σωματικού βάρους. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι βιολογικά όταν τρώμε κάτι, το μήνυμα ότι υπάρχει τροφή και άρα κορεσμός από το στομάχι για να φτάσει στον εγκέφαλο χρειάζεται τουλάχιστον 15 – 1 7 λεπτά. Στην ουσία λοιπόν ότι τρώμε μέχρι τότε είναι σαν να μην το τρώμε, καθώς δεν αισθανόμαστε ότι χορταίνουμε. Το αποτέλεσμα είναι να τρώμε περισσότερο φαγητό. Για αυτό το λόγο άλλωστε, μπορεί να σας έχει συμβεί όταν φάτε γρήγορα το φαγητό να αισθάνεστε ότι πεινάτε κι άλλο, αλλά να τύχει κάτι (π.χ. να ανάψει κάποιος ένα τσιγάρο ή να σηκωθεί για κάτι άλλο από το τραπέζι) και επανερχόμενος στο πιάτο του, έχοντας περάσει λίγη ώρα, να αισθάνεται χορτάτος.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό :
- Να τρώτε αργά
- Να χρησιμοποιείτε μαχαιροπήρουνα, που επιβραδύνουν το χρόνο κατανάλωσης του φαγητού
- Να μασάτε καλά το φαγητό σας
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι η διαμόρφωση μια σωστής διατροφικής συμπεριφοράς κατά τη διαδικασία κατανάλωσης ενός γεύματος, μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο για να ελέγχουμε καλύτερα και το βάρος μας.