Η Μπίρα Ωφελεί την Υγεία της Καρδιάς και των Αγγείων

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Επιστημονικής Μελέτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό», Σχετικά με την Επίδραση της Μπύρας στην Αγγειακή Λειτουργία Υγιών Εθελοντών στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης

Η καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο. Μέχρι σήμερα και βάση αρκετών επιστημονικών ερευνών, γνωρίζουμε ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Τα δεδομένα όμως που έχουμε, σχετικά με την αντίστοιχη επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση μπύρας είναι παγκοσμίως ελάχιστα.

Για το λόγο αυτό το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μελέτης της 1ης Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό» και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διεξήγαγαν μία μελέτη σχετικά με την επίδραση της κατανάλωσης μπύρας στην καρδιά και τα αγγεία.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν νέοι άνδρες, υγιείς, μη παχύσαρκοι και μη καπνιστές, στους οποίους μετά από 12ωρη νηστεία δόθηκε να καταναλώσουν είτε μπύρα, είτε μπύρα χωρίς αλκοόλ, είτε άλλο αλκοολούχο διάλυμα με περιεκτικότητα σε αλκοόλ ίδια με αυτή της μπύρας, σε τρεις διαφορετικές επισκέψεις τους στο εργαστήριο. Τόσο πριν την κατανάλωση των ποτών, όσο και 1 και 2 ώρες μετά, έγιναν εξειδικευμένες μετρήσεις στους εθελοντές, οι οποίες αποτυπώνουν τη λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς, καθώς και την πίεση που δέχεται η καρδιά κατά τη λειτουργία της.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι 400ml μπύρας, δηλαδή ποσότητα λίγο μεγαλύτερη από ένα κουτάκι του εμπορίου και εντός του ορίου που προτείνεται για τους υγιείς ενήλικες άνδρες (που είναι έως 2 κουτάκια μπύρας καθημερινά), κατάφεραν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αγγείων μέχρι και 2 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Ουσιαστικά, η μπύρα φάνηκε ότι επέδρασε στα αγγεία κάνοντάς τα πιο ελαστικά και πιο ικανά να διαστέλλονται, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφού αυτές οι ιδιότητές τους φαίνεται ότι χάνονται με την αύξηση της ηλικίας, αλλά και εξαιτίας κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία.

Συμπερασματικά λοιπόν, φαίνεται ότι η μπύρα είναι ένα ποτό που με την ιδιαίτερη του σύσταση σε αλκοόλ και αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη), μπορεί να δράσει ευεργετικά στη λειτουργικότητα της καρδιάς και των αγγείων, γεγονός που είναι εμφανές αμέσως μετά την κατανάλωσή του και μέχρι 2 ώρες αργότερα. Ας σημειωθεί πως η μπύρα, ως αλκοολούχο ποτό, ευεργετεί μόνο όταν προσλαμβάνεται με το πρέπον μέτρο και εφόσον δεν οδηγεί σε θερμιδική εκτροπή.

Η μελέτη ανακοινώθηκε με ανάρτηση στο 80ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, 25-28 Μαΐου 2012.

———————————————————————————————————————————————————–

Acute Effects of Beer on Aortic Stiffness Wave Reflections and Endothelial Function in Healthy Men: A Randomized, Single-Blinded, Cross-Over Trial.

K. Karatzi a, A. Georgoulia a, V.G. Rontoyanni b, A. Protogerou b, K. Xenos c, J. Chrisou c, P.P. Sfikakis, L.S. Sidossis a,d.

a Department of Nutrition and Dietetics, Harokopio University, Athens, Greece; b First Department of Propaedeutic and Internal Medicine, Athens University Medical School, Laikon Hospital; c Hellenic Institute of Nutrition; dDepartment of Internal Medicine-Geriatrics, Sealy Center on Aging, Institute for Translational Sciences and Shriners Hospital for Children, University of Texas Medical Branch at Galveston, Texas, USA

Aims: Although beer is considered to lower cardiovascular (CV) risk, the mechanisms for this effect are not clear. The aim of this study was to investigate the acute effects of beer and its constituents (antioxidants & alcohol) on aortic stiffness, wave reflections and endothelial function, all predictors of CV risk.

Methods: Seventeen healthy, non-smoking subjects (28.5±5.2 years and 24.4±2.5 BMI) drank in 3 separate days (at least 1 week interval) in a randomized, single – blind, cross – over study: a) 400ml of beer (B) & 400ml water, b) 800ml of dealcoholized beer (DB) (same amount of polyphenols), and c) 67ml of vodka (V) & 733 ml water (same amount of alcohol). Aortic stiffness, wave reflections (Sphygmocor device) and endothelial function (brachial flow mediated dilatation, FMD) were assessed at fast, 1 and 2 hours postprandially.

Results: Aortic stiffness was significantly reduced similarly by all 3 interventions at both time 1 and 2 (average of 0.4 m/sec, CI: 0.30-0.50). Wave reflections were significantly reduced by all 3 interventions (average of B: 9.1%, DB: 2.8%, V 8.5%, all CI within limits of significance); the reduction was statistically higher in B vs. DB (p=0.018). FMD was significantly increased only by B at both 1 and 2 hours (average of 1.33%, CI 0.15-2.53).

Conclusions: Beer consumption acutely improves parameters of arterial function and structure, in the postprandial state in healthy non-smokers. These effects seem to be mediated by both alcohol and anti-oxidants and merit further investigation.

Στη φωτό: Γιάννης Χρύσου, Χάρης Γεωργακάκης, Κωσταντίνος Ξένος και Καλλιόπη Καράτζη