Υλικά για 4 άτομα
- 400 γρ. καρότα
- 400 γρ. κολοκύθια
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 100 ml σόγια σος
- 40 ml ελαιόλαδο
- 50 ml χυμός λεμόνι
- 5 γρ. κάρυ
- 40 γρ. μέλι
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 1 ½ λίτρο νερό
- 10 γρ. αλάτι
- 100 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ¼ ματσάκι δυόσμο
- ¼ ματσάκι μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε τα καρότα.
Τρίβουμε όλα τα καρότα με το ξεφλουδιστήρι (πατατοκαθαριστή) σε φλούδες και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
Τα κρυώνουμε μέσα σε παγωμένο νερό.
Πλένω τα κολοκύθια. Τα τρίβουμε και αυτά σε φλούδες και τα βράζουμε για 2 λεπτά.
Τα κρυώνουμε σε μπολ με παγωμένο νερό.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε μαζί το μέλι, την σόγια, το πολτοποιημένο σκόρδο, το λεμόνι και το κάρυ μέχρι να εξατμιστούν στα 2/3.
Σουρώνουμε τα λαχανικά.
Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε καλά τα καρότα, κολοκύθια με την σος.
Τέλος ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το κουκουνάρι και ωμό το ελαιόλαδο.
Χρόνος προετοιμασίας : 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 10 λεπτά
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 260 Kcal
Μια πρωτότυπη και γευστική συνταγή για spaghetti, χωρίς τη χρήση ζυμαρικού ως είθισται…Τα καρότα που αποτελούν βασική πρώτη ύλη της δημιουργίας του Σεφ, είναι μια πολύ καλή πηγή β-καροτένιου. Το β-καροτένιο ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των καροτενοειδών των τροφών. Από τα 563 καροτενοειδή που έχουν ανεβρεθεί έως σήμερα στις τροφές, κάποια, όπως το β-καροτένιο, το α-καροτένιο και η β-κρυπτοξανθίνη, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας, ενώ κάποια άλλα, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το λυκοπένιο, όχι. Υπολογίζεται πως ποσοστό άνω του 30% της ημερήσιας κάλυψης σε βιταμίνη Α, προέρχεται από καροτενοειδή. Αν και δεν υπάρχει επίσημα, συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη β-καροτένιου, διεθνείς επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν πως 3 – 6 mg β-καροτένιου ημερησίως, σχετίζονται με μειωμένο ενδεχόμενο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Ένα μεγάλο καρότο (70 γρ.) εμπεριέχει περίπου 6 mgr β-καροτένιου!!