Ο Κορυφαίος Καρδιοχειρούργος Sir Magdi Habib Yacoub, σε μια Αποκλειστική Συνέντευξη στον Αντιπροεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Κωνσταντίνο Ξένο.

Σαν εμπειρότατος καρδιοχειρουργός, πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι είναι για την υγεία της καρδιάς το να διατηρούμαστε σε λογικά πλαίσια βάρους και πόσο θα συσχετίζατε την παχυσαρκία με την αύξηση του ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα ?

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παχυσαρκία και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, συνδέονται άμεσα με εκφυλιστικά νοσήματα αλλά και με αυξημένη θνησιμότητα. Δεν υπάρχει επίσης καμιά αμφιβολία για τις επιδράσεις της παχυσαρκίας στα καρδιακά νοσήματα….υπάρχει μια άμεση συσχέτιση…το μεταβολικό σύνδρομο, που εμφανίζεται πολύ συχνά στους παχύσαρκους και χαρακτηρίζεται από ινσουλινοαντίσταση, σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, με την αυξημένη πίεση, τις εγκεφαλικές αιμορραγίες, το έμφραγμα… είναι πράγματι πολύ επιβαρυντική κατάσταση…Παράλληλα, ο τρόπος ζωής μας και η άσκηση, ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, παίζουν το δικό τους πολύ σημαντικό ρόλο…

 

Ένα από τα δημοφιλέστερα και υγιεινότερα μοντέλα διατροφής ανά τον κόσμο είναι η Μεσογειακή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χρήση ελαιολάδου σαν βασική λιπαρή ύλη, κατανάλωση κόκκινου κρέατος λίγες φορές τον μήνα, έμφαση στη κατανάλωση ψαριών και συχνή πρόσληψη μέτριας ποσότητας κρασιού. Αυτές οι αρχές πόσο σημαντικές πιστεύετε ότι είναι για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων?

 

Πιστεύω πως η μεσογειακή διατροφή έχει κατοχυρωθεί πολλές φορές, τόσο μέσω επιδημιολογικών μελετών σε πληθυσμούς ατόμων, όσο και σε βιοχημικό επίπεδο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι σημαντικά για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, συστατικά που επεκτείνονται από τις διαλυτές φυτικές ίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα έως πολύτιμα στοιχεία των φρούτων και των λαχανικών, τα γνωστά μας αντιοξειδωτικά.

Ακόμη το ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι εκτός του να βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης έχει και θετικές επιδράσεις σε πολλά μεταβολικά ένζυμα και σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Nature φάνηκε πως κατέχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, κάτι πολύ σημαντικό…

 

Αρκεί μόνο η σωστή διατροφή και η διατήρηση ιδανικού βάρους για την υγεία της καρδιάς ή και άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, το στρες, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο?

 

Το τοποθετείται ξεκάθαρα…συγκεκριμένα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως το κάπνισμα διπλασιάζει ή και τριπλασιάζει το ρίσκο για καρδιαγγειακά σε οποιαδήποτε φάση…άλλοι παράγοντες όπως η αυξημένη πίεση, είναι επίσης σημαντικοί, αλλά ειδικά το στρες που αναφέρετε είναι δύσκολο να καθοριστεί και να προσδιοριστεί…Παραταύτα αν κάποιος είναι διαρκώς στρεσαρισμένος είναι επικίνδυνο, ενώ ένας τρόπος ζωής με πολλές στιγμές ευτυχίας προάγει την μακροζωία…

 

Γνωρίζοντας σας κάποιος από κοντά, εύκολα διαπιστώνει ότι διατηρείστε σε μεγάλη φόρμα. Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τα δικά σας μυστικά διατροφής και άσκησης?

 

Προσπαθώ να γυμνάζομαι κάθε ημέρα, ακόμα και όταν ταξιδεύω. Περπατάω τουλάχιστο 5 χιλιόμετρα καθημερινά. Στο σπίτι κολυμπάω στη πισίνα πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Επίσης έχω ποδήλατο, στο σπίτι στατικό, αλλά και ένα με το οποίο πάω και αγοράζω εφημερίδες και κάνω βόλτες στο πάρκο, που είναι πολύ σημαντικό..

Παράλληλα λατρεύω τη μεσογειακή διατροφή. Στην πραγματικότητα τρώω κρέας μόνο μια φορά το μήνα!! Μόνο σε κοινωνικές υποχρεώσεις ή όταν ταξιδεύω, ειδικά στην Αμερική. Όταν είμαι σπίτι δεν τρώω σχεδόν ποτέ κόκκινο κρέας… προτιμώ το ψάρι , τα λαχανικά…. ειδικά την χωριάτικη σαλάτα….είναι φανταστική!!

 

Ξέρω ότι επισκέφθεσθε συχνά αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να παρέχετε πολύτιμη βοήθεια σε καρδιοπαθείς και μάλιστα αφιλοκερδώς. Πως θα σχολιάζατε λοιπόν το οξύμωρο, σήμερα κάποιοι να πεθαίνουν από υπερβολική κατανάλωση τροφής – και εννοώ τα συνεπακόλουθα της παχυσαρκίας – και κάποιοι άλλοι να πεθαίνουν από πείνα?

 

Είναι απίστευτο ότι ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού υπερκαταναλώνει τροφή, σκοτώνοντας τον εαυτό του, χωρίς να την μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο που λιμοκτονεί, ιδιαίτερα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες… Δεν ξέρω πώς να το ερμηνεύσω, ίσως έλλειψη πληροφόρησης, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε όλοι ένας κόσμος, ότι είμαστε μια ανθρωπότητα, που όπως τα γονίδια δείχνουν είμαστε ίσοι… διαφορετικοί σαν άτομα αλλά ίσοι. Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την μαζική διχοτόμηση του κόσμου…