Γιατί χρειάζεται να …τρέξουμε πιο γρήγορα … από την σκιά του!
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ελλάδα.
Το 2012 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 4.934 νέα περιστατικά ενώ 2.138 γυναίκες πέθαναν από τη νόσο[1].
1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της[2].
Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τις αιτίες του καρκίνου. Αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, τότε υπάρχουν πολύ καλύτερες θεραπευτικές επιλογές, καθώς και αυξημένες πιθανότητες πλήρους ίασης.
Η μαστογραφία είναι η μοναδική μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 20 με 30% σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως σχεδόν θα διπλασιαστούν έως το 2030
2008: 7,6 εκαταμμύρια θάνατοι VS 2030: 13,1 εκατομμύρια θάνατοι
Η κατάσταση απαιτεί να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες για τη νόσο και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής της, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια.
Ο Αγώνας μας!
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” με την έγκριση της οργάνωσης Susan G. Komen® διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά τον Αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, Greece Race for the Cure®! Ο Αγώνας αποτελείται από έναν Αγώνα Δρόμου 5χλμ και έναν Περίπατο 2χλμ και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, στις 10:30π.μ. στο Ζάππειο!
Στόχος της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον καρκίνο του μαστού, η ενημέρωση για την ασθένεια και τις μεθόδους πρόληψης – έγκαιρης διάγνωσής της, η απόδοση φόρου τιμής στις γυναίκες που αγωνίζονται ή έχασαν τη μάχη από την ασθένεια, καθώς και η συγκέντρωση οικονομικών πόρων για την υλοποίηση προγραμμάτων ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Με τη συμμετοχή και τη στήριξή σας στον Αγώνα ενδεικτικά καταφέραμε:
– να διακινήσουμε 75.000 ενημερωτικά έντυπα για την πρόληψη – έγκαιρη διάγνωση σε 150 σημεία της Αττικής.
– να υλοποιήσουμε Πρόγραμμα Ενημέρωσης σε 35 Χώρους Εργασίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, κατά το οποίο κλιμάκιο ειδικών παρέχει έγκυρη & αξιόπιστη ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης και το ρόλο της διατροφής στην πρωτογενή πρόληψη σε 3.670 εργαζόμενες γυναίκες.
– να συνεχίσουμε τη λειτουργία της Τηλεφωνικής Γραμμής Στήριξης 210 8 253 253, από την οποία μέχρι σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 7.776 άτομα.
– να υλοποιήσουμε Πρόγραμμα Γενετικής Συμβουλευτικής και Γονιδιακού Ελέγχου για τον εντοπισμό της μετάλλαξης BrCa1/BrCa2 σε 32 γυναίκες με καρκίνο του μαστού.
[1] Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C, Rebelo M, Parkin DM, Forman D, Bray, F.
GLOBOCAN 2012 v1.0, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC CancerBase No. 11[Internet].
Lyon, France: International Agency for Research on Cancer; 2013. Available from: http://globocan.iarc.fr,
[2] Institute for Health Metrics and Evaluation, University of Washington, The Challenge Ahead: Progress and Setbacks in Breast and Cervical Cancer, September 2011