Μπρόκολο με αμύγδαλα

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. μπρόκολο (χωρίς το κοτσάνι)

200 γρ. αμύγδαλο φιλέ

50 ml ελαιόλαδο

χυμός από 2 πορτοκάλια

χυμός από 2 γκρέϊπ φρούτ

100 γρ. μέλι

250 ml αφρώδης οίνος λευκός

10 γρ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε τον αφρώδη οίνο μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό γκρέϊπ φρούτ και το μέλι.

Δίνουμε μια βράση μέχρι να εξατμιστεί το μισό μείγμα.

Σε ένα ταψάκι, τοποθετούμε το μπρόκολο. Το περιχύνουμε με το μείγμα και απλώνουμε από πάνω τα αμύγδαλα.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο στο οποίο έχουμε κάνει τρύπες με ένα πιρουνάκι.

Ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 30 λεπτά.

 

Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος   : 40 λεπτά

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 450 Kcal

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής παρουσιάζει εδώ μια καταπληκτική επινόηση που λόγω της περιεκτικότητας της σε ελαιόλαδο, μπρόκολο και αμύγδαλο, θα την χαρακτηρίζαμε ως «ασπίδα» έναντι του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, ενώ το μπρόκολο εμπεριέχει συν τοις άλλοις την ουσία ινδόλη-3C.

Η ινδόλη-3C εμπλέκεται ουσιαστικά στον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Με την παρουσία της ινδόλης-3C, έχουμε έως και 50% μείωση της μετατροπής των οιστρογόνων σε 16-α-υδρόξυ-οιστρόνη, που αποτελεί ισχυρότατο μεταβολίτη οιστρογόνων. Πέρα όμως από τη συγκεκριμένη επίδραση, το εντυπωσιακό που προκύπτει από πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι η ινδόλη-3C αναστέλλει την έκφραση μιας γλυκοπρωτεΐνης, της ΜUC1, που εμπλέκεται σημαντικά στη διαδικασία της καρκινογένεσης και της μετάστασης.