Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων φθοράς που παρατηρείται στους σύγχρονους πληθυσμούς έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια την επιστημονική κοινότητα στη διερεύνηση φυσικών μεθόδων πρόληψης άλλα και θεραπείας νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά. Ίσως ο καλύτερος οδηγός στην πορείας της επιστημονικής αυτής αναζήτησης είναι ίδια η καθημερινότητα και συνήθειες που ενώ μέχρι σήμερα θεωρούνταν επιζήμιες, εντούτοις αποδεικνύονται ιδιαιτέρως σημαντικές για την καλή υγεία του οργανισμού.
Είναι στις μέρες μας αποδεδειγμένο ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ταυτόχρονα όμως σημαντικότατες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η ήπια και με μέτρο κατανάλωση ορισμένων αλκοολούχων ποτών, όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για διάφορα νοσήματα φθοράς όπως τα καρδιαγγειακά. Η αρχή έγινε με το κόκκινο κρασί το οποίο λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει ασκεί σημαντικότατη προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Παράλληλα, άρχισαν να μελετώνται και άλλα ποτά με αντίστοιχη αντιοξειδωτική σύσταση, με κυριότερο από αυτά τη μπίρα.
Η μπίρα, όπως πλέον αποδεικνύεται από πληθώρα μελετών, ασκεί όταν καταναλώνεται με μέτρο μια σημαντικότατη προστατευτική δράση έναντι καταστάσεων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριοσκλήρυνση και γενικότερα η στεφανιαία νόσος. Μια πρόσφατη μεταανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, και στην οποία συνοψίζονται τα αποτελέσματα δεκαπέντε μεγάλων μελετών, αναφέρει ότι η ήπια κατανάλωση μπίρας σχετίζεται με μειωμένη κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων.
Το σύνολο μάλιστα των επιδημιολογικών μελετών αποδεικνύουν ότι άτομα που καταναλώνουν ήπια ποσότητα μπύρας διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από εκείνα που δεν καταναλώνουν καθόλου ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπίρας. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας από μελέτη στην οποία φάνηκε ότι η ήπια κατανάλωση ορισμένων αλκοολούχων ποτών όπως η μπίρα μείωσε τη συχνότητα πρόκλησης εμφραγμάτων και παράλληλα βελτίωσε σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων. Τι είναι όμως αυτό που ασκεί μια τόσο σημαντική προστατευτική δράση και βρίσκεται στα συστατικά της μπίρας ;
Η δράση αυτή της μπίρας φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως σε ορισμένα σημαντικότατα συστατικά που περιέχει:
Στη βιταμίνη Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ
Στα δραστικότατα φλαβονοειδή
Η μπίρα αποτελεί μία σημαντική πηγή βιταμίνης Β6, αλλά και Β12 και φυλικού οξέος. Τα συστατικά αυτά ρυθμίζουν στον οργανισμό τα επίπεδα μιας ουσίας η οποία λέγεται ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού, το οποίο έχει σήμερα αποδειχτεί ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες στα αγγεία, όπως αλλοίωση της δομής του ενδοθηλίου των αγγείων, αύξηση παραγόντων που προκαλούν θρόμβωση κ.α.. Κατά συνέπεια, η εισαγωγή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφών και ροφημάτων που περιέχουν βιταμίνη Β6, Β12 και φυλικό οξύ, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, παρέχοντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό.
Παράλληλα, στη μπίρα περιέχονται ορισμένα από τα δραστικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, με κυριότερα από αυτά διάφορα φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, προστατεύοντας τη δομή του αγγειακού ενδοθηλίου και γενικότερα αναστέλλοντας μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες που αφορούν την προστατευτική δράση της ήπιας κατανάλωσης αλκοόλ για την καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων, εστιάζονται σε ποτά όπως είναι το κόκκινο κρασί και η μπίρα. Για το λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα σήμερα καθιστά τα δύο αυτά ποτά σχεδόν ισάξια όσον αφορά την προστατευτική δράση έναντι της στεφανιαίας νόσου, με δεδομένο το γεγονός ότι ενώ το κόκκινο κρασί έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία εντούτοις η μπίρα εκτός από φαινολικές ενώσεις περιέχει όπως παραπάνω αναφέρθηκε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στον έλεγχο τον επιπέδων ομοκυστεΐνης του οργανισμού.
Προς την κατεύθυνση λοιπόν της βελτίωσης του επιπέδου υγείας και της προστασίας του πληθυσμού έναντι χρόνιων νοσημάτων φθοράς όπως τα καρδιαγγειακά, οι επιστήμονες σήμερα συστήνουν την ήπια και μετρημένη επιλογή αλκοολούχων ποτών, όπως η μπίρα και το κόκκινο κρασί, που εμπεριέχουν ουσίες με προστατευτική δράση.
Η προσθήκη τους στο καθημερινό διαιτολόγιο σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τη μείωση της κατανάλωσης ζωικού λίπους και την ενίσχυση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας θα συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση του οργανισμού και στην πρόληψη εμφάνισης των ως άνω νοσημάτων.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΙΔ