Μπιφτέκι γαλοπούλας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

 

  • 700 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 2 μεγάλες τομάτες
  • 2 μεγάλα κολοκύθια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κρεμμύδι περασμένο στον τρίφτη
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις τομάτες, τις χαράζουμε και τις βράζουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια κρύωμα σε παγωμένο νερό και ξεφλούδισμα. Αφαιρουμε το εσωτερικό τους και ψιλοκόβουμε την σάρκα.

Πλένουμε καλά τα κολοκύθια και τα περνάμε από τις χοντρές τρύπες του τρίφτη. (μόνο το πράσινο μέρος τους, γιατί το εσωτερικό θα μου βγάλει πολύ νερό.)

Ανακατεύουμε καλά σε μία λεκάνη όλα τα υλικά, τον κιμά, τις ψιλοκομμένες τομάτες, τα κολοκύθια, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, τα ασπράδια, το τυρί, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε 8 μικρά μπιφτέκια.

Τα τοποθετουμε σε ταψί με λίγο ζεστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180ο C

χρόνος προετοιμασίας :25 λεπτά

χρόνος μαγειρέματος  : 25 λεπτά.

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 270 Kcal

Τα ασπράδια των αβγών που χρησιμοποιούνται στα μπιφτέκια της συνταγής μας, αλλά και σε πολλές άλλες μαγειρικές παρασκευές, εμπεριέχουν μια ουσία πρωτεϊνικής φύσεως, την αβιδίνη. Η αβιδίνη μπορεί να συνδεθεί με μια βιταμίνη γνωστή ως βιοτίνη και να την αδρανοποιήσει, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε έλλειψη βιοτίνης με συμπτώματα όπως νευρολογικές διαταραχές, δερματίτιδα, μυαλγίες.

Η σύζευξη όμως της αβιδίνης του ασπραδιού και της βιοτίνης της τροφής, συμβαίνει μόνο όταν καταναλώνουμε το ασπράδι ωμό. Όταν το ασπράδι του αβγού μαγειρεύεται, η αβιδίνη του αλλάζει μορφή και αδυνατεί να συνδεθεί με την βιοτίνη.

Πέρα λοιπόν από θέματα υγιεινής, να ένας ακόμα λόγος να τρώμε τα αβγά μας μαγειρεμένα και όχι ωμά!!