Οι ερευνητές μελέτησαν σε ημερήσια βάση τρεις εθελοντές που έπαιρναν επί πέντε μέρες ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό (ciproflaxin) και παράλληλα, έκαναν ελέγχους DNA για να βρουν ποια μικρόβια ζούσαν στο έντερο των εθελοντών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση του αντιβιοτικού πάνω στα μικρόβια του εντέρου ήταν “βαθιά και γρήγορη”. Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας με το αντιβιοτικό, οι μικροβιακές κοινότητες είχαν μεν αρχίσει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά η ανάνηψή τους συχνά δεν ήταν πλήρης. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ολοένα αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων από διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, καθώς και άλλα ζώα, έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία επωφελή. Τα “καλά” μικρόβια του εντέρου βοηθάνε στην χώνεψη της τροφής, ενώ συχνά διώχνουν τα “κακά” μικρόβια από το σώμα.
ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΑ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) τονίζει ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος και ότι η καθημερινή κατανάλωση κλινικά αποδεδειγμένων προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων(όπως για παράδειγμα αυτά που εμπεριέχουν τον γαλακτοβάκιλλο Casei Defensis ή το μπιφιντοβακτήριο ActiRegularis) είναι σημαντική για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος και όχι μόνο.