Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. φακές
100 γρ. ρύζι καρολίνα
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 τομάτες τριμμένες
5 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε την φακή και την σουρώνουμε.
Σε ένα λίτρο νερό, βράζουμε για 25 λεπτά τις φακές με το μισό κρεμμύδι και το μισό σκόρδο.
Ρίχνουμε μετά μέσα το ρύζι την τριμμένη τομάτα και αλατοπιπερώνουμε.
Συγχρόνως ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10 λεπτά το υπόλοιπο κρεμμύδι με το σκόρδο και το ελαιόλαδο.
Μόλις βράσει το ρύζι και έχει πιεί σχεδόν όλα τα υγρά του, ανακατεύουμε μέσα στην κατσαρόλα τις φακές με το ψημένο κρεμμύδι, σκόρδο, ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε.
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος : 45 λεπτά
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 740 Kcal
Ένας απλός και γευστικός συνδυασμός φακής και ρυζιού, που με τα «παρελκυόμενα» του συνθέτει ένα πιάτο υψηλής βιολογικής αξίας. Τα αμινοξέα του ρυζιού και της φακής «αλληλοσυμπληρώνονται», δίνοντας μας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλη με αυτή του κρέατος, ενώ η περιεκτικότητα του πιάτου σε πολύτιμες φυτικές ίνες, είναι σημαντική. Τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, της ντομάτας, του κρεμμυδιού και του σκόρδου, έρχονται να συμπληρώσουν τις αξίες της γευστικής αυτής επιλογής. Το φακόρυζο που αποτελεί κλασικό έδεσμα της Κύπρου, δεν πρέπει να εκλαμβάνετε ως συνοδευτικό του κρέατος, αλλά σαν βασική επιλογή γεύματος που με λίγο τυρί και ψωμί θα προμηθεύσει τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα γιαυτόν θρεπτικά στοιχεία.