Ριζότο με φουντούκια και σταφίδες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4  ΑΤΟΜΑ

 

  • 120 γρ. ρύζι για ριζότο (ή καρολίνα)
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. φουντούκια θρυμματισμένα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 200 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
  • 50 ml ζωμό λαχανικών ζεστό (ή ζεστό νερό)
  • αλάτι, πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θρυμματίζουμε τα φουντούκια πιέζοντάς τα με τον πάτο από ένα κατσαρολάκι.

Σε μια κατσαρόλα με το λάδι σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μετά τα φουντούκια και τις σταφίδες.

Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύω καλά σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε, ρίχνοντας στην κατσαρόλα λίγο-λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσει όλος.

 

Χρόνος προετοιμασίας : 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος   : 25-30 λεπτά

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 355 Kcal

 

Τα φουντούκια του εξαιρετικού αυτού ριζότου, αποτελούν μια πολύ πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Στοιχεία από πλειάδα μελετών υποδεικνύουν πως αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λιπαρά της τροφής (λίπος κρέατος – λίπος γαλακτοκομικών) με μονοακόρεστα λιπαρά, οδηγούμαστε σε σημαντικά οφέλη υγείας. Άλλες εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα. Ας σημειωθεί πως από το 2003 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τον ακόλουθο ισχυρισμό για τους ξηρούς καρπούς: «Επιστημονικές ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις, προτείνουν πως τρώγοντας 42,5 γρ. ξηρών καρπών (1 ½ χούφτα) καθημερινά, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, ίσως μειώνει το ενδεχόμενο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων».