Υλικά για 12 άτομα: Μας αποδίδει περίπου 48 ντολμάδες
Για το χταπόδι:
- 1 κιλό χταπόδι
- 100ml ξύδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 400ml νερό
- 100ml κόκκινο κρασί
- 2 φελλούς
Για την γέμιση:
- 200γρ. ρύζι γλασέ
- 2 μαρούλια μεγάλα
- 20γρ. αλάτι
- 5γρ. πιπέρι λευκό
- 100γρ. κρεμμύδι
- ¼ ματσάκι δυόσμο
- ½ ματσάκι άνηθο
- Χυμός από 2 λεμόνια
- 20ml ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι με το ξίδι, το νερό, το κρασί και τους φελλούς οι οποίοι χρησιμεύουν για να βράσει το χταπόδι μας πολύ πιο γρήγορα. Μόλις βράσει, σουρώνουμε τον ζωμό και ψιλοκόβουμε το χταπόδι μας.
Βάζουμε το νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο αλάτι. Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα μαρούλια από τα μαραμένα φύλλα και αφαιρούμε το ξερό κοτσάνι. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε δύο-δύο στο νερό να βράσουν για περίπου 2 λεπτά. Σε μια λεκάνη αναμειγνύουμε το χταπόδι με το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε
Τυλίγουμε τους μαρουλοντολμάδες βάζοντας σε κάθε φύλλο όσο 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα. Διπλώνουμε στις 2 άκρες το φύλλο και τα τυλίγουμε σε σχήμα μακρόστενο.
Βάζουμε τους μαρουλοντολμάδες σε μια κατσαρόλα όλα σε κυκλική σειρά, αφού πρώτα έχουμε στρώσει στον πάτο μερικά φύλλα μαρουλιού τα οποία δεν μας χρησίμευσαν. Τοποθετούμε ένα πιάτο αρκετά βαρύ από πάνω τους για να τους πιέσει ώστε να μην ανοίξουν ενώ βράζουν. Από πάνω προσθέτουμε ζωμό από το χταπόδι που έχουμε βράσει και τον χυμό λεμονιού. Τους βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος : περίπου 40 λεπτά
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα (4 ντολμάδες) : περίπου 390 Kcal