Κρεατόπιτα του βοσκού

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό άπαχο κρέας μοσχαρίσιο
  • 3 σκελ. σκόρδο  πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ.φέτα
  • 150 ml  ελαιόλαδο
  • 100 γρ.ρύζι νυχάκι
  • 5 γρ Αλάτι
  • 2 γρ πιπέρι
  • 2 γρ κανέλα
  • 600 γρ  ντομάτες
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1/2 ματσάκι  κόλιαντρο ψιλοκομμένο

 

Για το χειροποίητο φύλλο:

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 αυγό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 5 γρ  αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Για την παρασκευή  του φύλλου αναμειγνύουμε τα υλικά, ζυμώνουμε και στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ανοίγουμε με τον πλάστη 2 φύλλα, προς την ίδια κατεύθυνση ( δηλαδή την πάνω πλευρά προς τα πάνω και την κάτω πλευρά προς τα κάτω).

Κόβουμε το κρέας σε λωρίδες και μετά σε μικρά κυβάκια και το τοποθετούμε σε μια λεκάνη.  Σε ίδια λεκάνη χτυπάμε τα 2 αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον  μαϊντανό, τις  καυκαλήθρες, το κόλιαντρο και το κρέας. Ρίχνουμε λίγη κανέλα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, τη φέτα και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός ταψιού, στρώνουμε το φύλλο και απλώνουμε το μίγμα. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο. Αλείφουμε με λάδι τις άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα, καθώς και όλη την επιφάνεια. Με ένα καλαμάκι από σουβλάκι δημιουργούμε τρύπες και με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρώς.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ο C (πάνω-κάτω με αέρα) για μία ώρα και 30 λεπτά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 ο C και αφήνουμε την κρεατόπιτα να σιγοψηθεί για άλλα 15 λεπτά.

 

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λετπά

Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα & 45 λεπτά

 

Μικρά μυστικά:

Εφόσον μας πιέζει ο χρόνος μπορούμε να αντικαταστήσουμε το χειροποίητο φύλλο με φύλλο νωπό ή κατεψυγμένο του εμπορίου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο κατεψυγμένο φύλλο, το οποίο θα το αποψύξουμε στην συντήρηση αλλιώς μπορεί να μας σπάσει ή να θρυμματιστεί αν γίνει με βιασύνη η απόψυξή του εκτός ψυγείου ή στα μικροκύματα.