Φράουλες: πλούσιες σε χρώμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά

Στέφι Καλλή,MSc

Kλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

 

O αγαπημένος κόκκινος καρπός της φράουλας ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και περιβάλλεται από κίτρινα μικρά σπόρια. Έχει χαρακτηριστεί ως φυτό του πάθους και είχε εκτιμηθεί ιδιαιτέρως στην αρχαία Ρώμη χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες. H γλυκιά και δροσιστική φράουλα με το χαρακτηριστικό της άρωμα πρωτοκαλλιεργήθηκε, το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και έπειτα  διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Μπορεί να καταναλωθεί είτε ως νωπό φρούτο είτε ως γρανίτα, κομπόστα, μαρμελάδα αλλά και ως λικέρ.Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως φυσικό καλλυντικό για την λείανση των ρυτίδων και την τόνωση της επιδερμίδας!

Η φράουλα περιέχει  υψηλά επίπεδα βιταμίνη C, αφού ένα φλιτζάνι (6-8 μεγάλες φράουλες)παρέχει σχεδόν τη διπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση  για έναν ενήλικα. Πρόκειται για μία έξυπνη διατροφική επιλογή  χωρίς να μας επιβαρύνει θερμιδικά καθώς τα 100 γραμμάρια φρούτου αποδίδουν μόλις 27 kcals και δεν περιέχουν λίπος, χοληστερόλη και νάτριο.

Μετά τα μύρτιλα και τα βατόμουρα, η φράουλα κατατάσσεται στα κορυφαία τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει έναν εκπληκτικό συνδυασμό φυτοχημικών ενώσεων όπως είναι οι ανθοκυανίνες, το ελλαγικό οξύ, τα τερπενοειδή και οι πολυφαινόλες. Στις φράουλες συναντώνται δύο πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες: Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη οι οποίες προστατεύουν τον  αμφιβληστροειδή του ματιού και μπορούν να προλάβουν  την εμφάνιση του καταρράκτη και την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Όπως έχει φανεί από μελέτες, η κατανάλωση της φράουλας συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου αίματος καθώς και στην προστασία έναντι συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (μαστού, παχέως εντέρου, οισοφάγου). Το ελλαγικό οξύ και οι ανθοκυανίνες έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων ασκώντας έντονη αντικαρκινική δράση.Έτσι γίνεται κατανοητή η σύσταση για κατανάλωση της φράουλας, στα πλάισια της πρόληψης του καρκίνου μέσω της διατροφής.

Πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της φράουλας καθώς παρατηρήθηκε μείωση της CRP(δείκτης φλεγμονής) μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τουλάχιστον για τρεις φορές την εβδομάδα. Τέλος, οι φραούλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συμβάλλοντας στην υγείας της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος.

Η φράουλα είναι ένα πολύ ευαίσθητο φρούτο και  γι’αυτό το λόγο καλό είναι να καταναλωθεί το συντομότερο δυνατό αποφεύγοντας την πολύωρη παραμονή της σε θερμoκρασία δωματίου. Ωστόσο θεωρείται από τα πιο επιβαρυμένα τρόφιμα σε φυτοφάρματα και έτσι είναι πιο ωφέλιμο να προτιμήσουμε την αγορά  βιολογικής φράουλας. Αξίζει να αναφέρουμε πως η φράουλα βιολογικής καλλιέργειας έχει υψηλότερη θρεπτική αξία από τη συμβατική καθώς διατηρεί αυξημένα επίπεδα των φαινολικών ενώσεων και των αντιοξειδωτικών της ουσιών.

H διατροφική  αξία της ωμής φράουλας (ανά 100 γραμμάρια)συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα:

Μακροθρεπτικά συστατικά Ποσότητα
Πρωτεΐνη 0.8 γραμμάρια
Λίπος 0.1 γραμμάρια
Σάκχαρα 6.0 γραμμάρια
Φυτικές ίνες 2.0 γραμμάρια
Μικροθρεπτικά συστατικά  
Βιταμίνη C 77 mg
Ασβέστιο 16 mg
Μαγγάνιο 0.39 mg
Κάλιο 160 mg
Φώσφορος 24 mg
Σελήνιο 0.39mg
Β- καροτένιο 8 μg
Nιασίνη 0.6 mg
Φυλλικό οξύ 20 μg