Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι για πολλούς μία δύσκολη περίοδος να συνεχίσουν τη διατροφή που συνήθως ακολουθούν τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Παρακάτω αναφέρονται χρήσιμες διατροφικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε καλύτερα τα γεύματά και το σωματικό σας βάρος.
- Καταναλώστε τουλάχιστον 1.5-2 λίτρα υγρών ημερησίως ή και περισσότερο ανάλογα τη φυσική δραστηριότητα που κάνετε και τις ανάγκες του οργανισμού σας. Προτιμήστε κυρίως νερό για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας διότι χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο μέσο ενυδάτωσης συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα ροφήματα. Τις ημέρες που καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά, αυξήστε την κατανάλωση νερού για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό γεύμα, θρεπτικό και ισορροπημένο όπως γάλα ελαφρύ ή γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα). Εάν επιλέξετε κάτι από το φούρνο προτιμήστε τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως τυρί και γαλοπούλα (χωρίς μαγιονέζα ή βούτυρο), κουλούρι Θεσσαλονίκης, ή κριτσίνια ολικής αλέσεως και συνοδέψτε με 1 ποτήρι γάλα ή γιαούρτι ελαφρύ και φρούτο.
- Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην παραλία καταναλώστε άφθονα υγρά (προσοχή στην κατανάλωση κάποιων αφεψημάτων που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη) και πάρτε μαζί σας ‘έξυπνα’ σνακ. Προμηθευτείτε με φρούτα, σαντουιτσάκια που θα επιλέξετε εσείς τα υλικά (αλλά διατηρήστε τα δροσερά αν περιέχουν υλικά που η συντήρησή τους απαιτεί ψυγείο), μπάρες δημητριακών , ρυζογκοφρέτες, κράκερ, κριτσίνια. Όλα τα παραπάνω αποτελούν καλές εναλλακτικές γευμάτων, ειδικά αν περνάτε αρκετές ώρες στην παραλία. Προσοχή βέβαια στις ποσότητες που θα καταναλώσετε.
- Αποφύγετε τα τηγανητά γεύματα και καταναλώστε άφθονες σαλάτες και φρούτα. Δώστε προσοχή στα υλικά από τα οποία φτιάχνονται οι σαλάτες, ώστε να μην περιέχουν πολλά λιπαρά.
- Αγοράστε από το σούπερ μάρκετ ελαφριά γεύματα που μπορείτε να αποθηκεύσετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας, όπως γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά, κράκερς, κριτσίνια, ψωμί, υλικά για σάντουιτς, φρούτα και χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
- Ως αναφορά τα οινοπνευματώδη ποτά, προτιμήστε την μπύρα και το κρασί, σαφέστατα λόγω της θρεπτικής τους σύστασης και της χαμηλότερης περιεκτικότητας τους σε αλκοόλ, αλλά και λόγω της χαμηλότερης θερμιδικής τους αξίας, συγκριτικά με τα κοκτέιλ λόγου χάριν.
1 ποτήρι (250 ml) μπύρας τύπου lager αποδίδει περίπου 110 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί (150 ml) έχει 120 θερμίδες
1 μοχίτο (200 ml) μεταξύ 150-200 θερμίδες
ενώ η πίνα κολάντα (200 ml) μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 250-300 θερμίδες.