Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Μια Ενοχλητική Διαταραχή

Σταματάκη Αστερία, Msc

Μsc στην Κλινική διατροφή
διαιτολόγος – διατροφολόγος
Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

 

Η σπαστική κολίτιδα δεν είναι ένα σύνδρομο απειλητικό για τη ζωή του ασθενούς αλλά είναι ιδιαιτέρως ενοχλητική για τον ασθενή και επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα ζωής. Το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου(ΣΕΕ) ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα είναι ένα μια πολύ συχνή διαταραχή, αγνώστου παθογένειας, όπου πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην όξυνση της έντασης των συμπτωμάτων.

Πάνω από το 20% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τα συμπτώματα του Συνδρόμου  του Ευερέθιστου Εντέρου που είναι κοιλιακό άλγος (το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά την κένωση), φούσκωμα και αέρια (ιδιαίτερα μετά το φαγητό). Τα άτομα αυτά μπορεί να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή εναλλαγή αυτών. Εμφανίζεται σε νεαρά άτομα ηλικίας 20-40 ετών. Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής.

Όπως και στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο ΣΕΕ κάθε άτομο έχει συγκεκριμένη ανεκτικότητα σε συγκεκριμένες τροφές γι αυτό το λόγο θα πρέπει ο καθένας να εντοπίσει ποια είναι τα τρόφιμα εκείνα που τον ενοχλούν. Μια κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Για να αισθανθείτε καλύτερα ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές:

 

Μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή είναι η τήρηση διατροφικού ημερολογίου όπου καταγράφεται η κατανάλωση των τροφίμων, η συναισθηματική κατάσταση αλλά και πιθανόν συμπτώματα του ΣΕΕ ώστε να εντοπίσουμε τις τροφές που μπορεί να μας ενοχλούν και να τις περιορίσουμε. Με την καταγραφή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι μια συγκεκριμένη τροφή μπορεί να μην τους ενοχλεί κάθε φορά που την καταναλώνουν κι αυτό ισχύει γιατί η συναισθηματική κατάσταση στην οποία περιέρχεται το άτομο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση της συγκεκριμένης διαταραχής.

  • Κάντε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες αν έχετε δυασκοιλιότητα. Αν η διατροφή σας μέχρι σήμερα δεν ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες, αυξήστε την πρόσληψη τους σταδιακά. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε την αύξηση φυτικών ινών μέσω μαγειρεμένων λαχανικών τα οποία είναι πιο ανεκτά.
  •  Οι διαλυτές φυτικές ίνες θεωρούνται πιο ανεκτές από τις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Διαλυτές φυτικές ίνες υπάρχουν στη βρώμη, το κριθάρι, τις φακές, τα φασόλια, τις φράουλες, το αβοκάντο, στις μαγειρεμένες αγκινάρες , στα μαγειρεμένα καρότα, στις φραουλες, στα blackberries, στα πορτοκάλια, τις πατάτες, το λιναρόσπορο.
  • Αποκλείστε τρόφιμα που παράγουν αέρια (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπιζέλια, κρεμμύδι, πιπεριές.
  • Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές. Μια δίαιτα φτωχή σε λίπος θα μειώσει τις συσπάσεις του εντέρου που παρατηρούνται μετά την κατανάλωση της τροφής.
  •  Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ και αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη (γλυκαντική ουσία)  όπως για παράδειγμα οι τσίχλες και φρουκτόζη καθώς όλα αυτά εντείνουν τα συμπτώματα. Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών.
  • Αν έχετε γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πιθανόν να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη γι αυτό προτιμείστε γιαούρτι και τυρί που έχουν λιγότερη λακτόζη αντί του γάλατος. Επίσης, στην αγορά υπάρχει γάλα με λιγότερη λακτόζη, το οποίο είναι ανεκτό από κάποια άτομα. ). Γενικά, άτομα τα οποία παρουσιάζουν δυσαπορρόφηση στη λακτόζη μπορούν να ανεχθούν 13 γραμμάρια λακτόζης ημερησίως (δηλαδή 250 -300 ml γάλατος κατανεμημένα μέσα στη μέρα ) χωρίς να αναπτύσσουν συμπτώματα.
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 1 κουταλιάς της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, βοήθησε σημαντικά άτομα που  υπέφεραν από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Προσθέστε τους σπόρους στις σαλάτες ή στο γιαούρτι σας. Η προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή θα πρέπει να γίνει σταδιακά ξεκινώντας από 1κ.γ. ημερησίως.
  • Υπάρχουν προβιοτικά που βοηθούν κάποιους ασθενείς . Για να δείτε αν κάποιο προβιοτικό σας βοηθάει θα πρέπει να το λαμβάνεται για τουλάχιστον 4 εβδομάδες, στην ποσότητα που προτείνεται.
  • Προσπαθήστε να έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων την ίδια ώρα  καθημερινά. Κάντε πολλά μικρά και συχνά γεύματα. Επιλέξτε το περιβάλλον στο οποίο κάνετε το γεύμα σας να είναι ήσυχο και να σας ηρεμεί
  • Πίνετε πολλά υγρά 1 ½ -2 λίτρα την ημέρα
  • Αποφύγετε να μασάτε τσίχλα καθώς καταπίνετε αέρα.
  • Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα.

 

Τέλος, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο για να μπορέσετε να ανακαλύψετε μέσα από την καταγραφή των τροφών αλλά και τη δίαιτα αποκλεισμού ποιες είναι οι τροφές που μπορείτε να ανεχθείτε καθώς και να σχεδιαστεί ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.