Η θρεπτική αξία του αγαπημένου παγωτού

Ελένη Πεννιά

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Το παγωτό μπορεί χωρίς υπερβολές να θεωρηθεί το πιο αγαπημένο έδεσμα του καλοκαιριού.  Παρότι είναι ένα επιδόρπιο που συνήθως είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και λίπος, η διατροφική του αξία είναι υψηλή. Παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, σημαντικά θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη), βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το ενεργειακό περιεχόμενο του παγωτού ποικίλλει. Τα 100 gr παγωτού μπορεί να αποδώσουν από 75 έως 240 θερμίδες, Μία μπάλα παγωτό με απλή γεύση (βανίλια, γεύσεις φρούτων) έχει σαφώς  λιγότερες θερμίδες από μία μπάλα παγωτό με περισσότερα υλικά (παρφέ, εκμέκ κλπ.).

Κάποια είδη παγωτού είναι πλούσια σε μακροθρεπτικά συστατικά δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες του παγωτού είναι υψηλής βιολογικής αξίας καθώς προέρχονται κυρίως από το γάλα. Οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο παγωτό προέρχονται κυρίως από τη λακτόζη του γάλακτος και τις γλυκαντικές ύλες που έχουν προστεθεί. Τέλος, τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος και από κάποια άλλα συστατικά που πιθανώς προστίθενται κατά την παρασκευή του όπως  η κρέμα γάλακτος, η σοκολάτα, το βούτυρο και τα αυγά. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες . Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το παγωτό πολλές φορές περιέχει κρέμα γάλακτος ή σοκολάτα, που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα τα οποία φυσικά έχουν επιζήμια δράση στον οργανισμό.

Μέταλλα και Βιταμίνες

Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Επίσης, είναι καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος είναι απαραίτητος στο μεταβολισμό και την απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο, βιταμίνες A, D, E, C και βιταμίνες του συμπλέγματος B (B1, B2, B6,B12) απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία παγωτών και αποτελούν καλές επιλογές, όπως:

Παγωτά γρανίτα

Αποτελούν σίγουρα μια πολύ καλή επιλογή και μας παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα είδη παγωτών. Περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά εφόσον δεν περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό.

Παγωμένο γιαούρτι( frozen yogurt)

Είναι γευστικό, δροσιστικό και περιέχει λίγες θερμίδες και λιπαρά. Τα συστατικά παρασκευής του είναι το γάλα και το γιαούρτι και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό και κάποιο είδος σταθεροποιητή. Τα 100 γραμμάρια προϊόντος αποδίδουν γύρω στις 115 θερμίδες και 2 γραμμάρια λιπαρών. Αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, και προβιοτικών. Υπάρχουν διάφορες γεύσεις και  μπορούν  να συνδυαστούν με μία τεράστια ποικιλία από toppings, η οποία μπορεί να μεταβάλλει τη θερμιδική αξία του εδέσματος. Σίγουρα στις πιο υγιεινές επιλογές συγκαταλέγονται τα φρούτα, τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί, ενώ στις πιο ¨ύπουλες¨ η σοκολάτα και το μπισκότο.Η προσεκτική επιλογή των toppings μπορεί να σας προσφέρει ένα γλυκό σνακ, χαμηλό σε θερμίδες, αλλά υψηλό σε γεύση και θρεπτική αξία.

Σπιτικό παγωτό

Φυσικά υπάρχει και το σπιτικό παγωτό που είναι πιο αγνό καθώς στην παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά γι’ αυτό και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των θερμίδων, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, οπότε οι διακυμάνσεις στις θερμίδες και τα λιπαρά είναι μεγάλες.

Συνεπώς το παγωτό δεν είναι κάτι απαγορευμένο, αντίθετα υπό προϋποθέσεις αποτελεί καλή επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο (1-2 φορές την εβδομάδα) καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Καλό θα ήταν να ελέγχονται οι ετικέτες της συσκευασίας των παγωτών, οι οποίες δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Μην ξεχνάτε ότι η επιλογή του παγωτού είναι δική σας!!!